ЗА ПРОЈЕКТЕ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И НВО 80.000 КМ

663

У просторијама Градске управе Источно Сарајево, данас су потписани уговори са представницима невладиних организација, установа и удружења из области културе, којима су, на основу јавног позива, одобрена средства за финансирање и суфинансирање пројеката који ће бити реализовани на подручју Источног Сарајева. За ове намјене, из буџета Града Источно Сарајево издвојено је укупно 80.000 КМ.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева, Слободан Амовић, истакао је да Градска управа, у складу са буџетом и могућностима, издваја значајна средства за рад невладиних организација, јавних установа и удружења, те појединаца који се баве организовањем културних садржаја.

„За пројекте невладиних организација  издвојено је 35.000 КМ, а средства за област културе износе 45.000 КМ. Средства су издвојена у складу са пристиглим пријавама и кандидованим пројектима који ће допринијети побољшању квалитета живота грађана и подизању свијести о развоју и улагању у културу у Источном Сарајеву“, објаснио је Амовић.

Према његовим ријечима, средства која су обезбијеђена за рад НВО биће усмјерена за рјешавање омладинских питања, организацијама која се брину о осјетљивим категоријама друштва и организацијама основаним у сврху помоћи породицама са четворо и више дјеце, те удружењима проистеклим из одбрамбено – отаџбинског рата или су формирана у сврху очувања културе памћења нашег народа.

Амовић је додао да ће се обезбијеђеним средствима помоћи у раду културно-умјетничким друштвима, спортским центрима, народним библиотекама, музичкој академији, ликовним ствараоцима који раде на очувању традиције и истицању значаја иконописања.

Амовић је рекао да корисници средстава имају могућност да конкуришу на неки од јавних позива, које Град Источно Сарајево расписује у сарадњи са Развојним програмом Уједињених  нација (UNDP), те да на тај начин обезбиједе значајнија средства за своје пројекте.

 „Кроз пројекте Reload смо проширили сарадњу са овим сектором“, рекао је Амовић, те објаснио да се уједно врши и обука невладиног сектора за писање пројеката које оцјењује и за које средства издваја међународна заједница.