АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

843

С обзиром на то да је на подручју сарајевско-романијске регије посљедњих дана повећан број пожара на отвореном простору, из Територијалне ватрогасне јединице Источног Сарајева упућују апел грађанима да се, приликом уређења имања, уздрже од паљења ватре ради спаљивања корова и другог горивог материјала.

„Имајући у виду да је узрочник оваквих пожара у већини случајева људски фактор, желимо да упозоримо грађане да је искуство показало да се овакви пожари могу веома лако измаћи контроли, те да неријетко захвате и угорзе шумска подручја, помоћне и стамбене објекте, при чему могу настати огромне посљедице по живот и здравље људи, материјална добра, те животну средину“, наведено је у саопштењу Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево.

Из ТВЈ подсјећају грађане да је новим Законом о заштити од пожара који је усвојен у новембру 2019. године забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада,  без претходног обавјештења ватрогасној јединици и предузимања свих неопходних радњи с циљем спрјечавања ширења ватре.

„С тим у вези, молимо грађане да спаљивање отпада обављају само за вријеме повољних временских услова, те да о томе обавијесте најближе ватрогасно одјељење ТВЈ града Источно Сарајево, ради приправности, праћења и контролисаног спаљивања“, наведено је у саопштењу.

„Напомињемо и да је Законом о заштити од пожара дефинисана новчана казна за неконтролисано спаљивање и остављање ватре без надзора приликом уређења пољопривредних имања“, наглашено је у саопштењу ТВЈ Источног Сарајева.

Из ТВЈ захваљују грађанима за разумијевање и подсјећају да ватрогасну јединицу  могу контактирати 24 часа дневно на број телефона 123.