БОЛНИЦА ДОБИЛА ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ, РАДОВИ ТЕКУ ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ

1339

Општина Источна Илиџа у року од 48 часова, по пријeму комплетне документације, издала је грађавинску дозволу фирми Марковић Инвест из Лакташа за изградњу Болнице Источно Сарајево. Грађевинску дозволу директору Болнице Источно Сарајево Горану Тодоровићу уручио је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Уручењу грађевинске дозволе присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, предсједник СО Источна Илиџа Раде Ћосовић, те извођач радова, власник фирме Марковић Инвест из Лакташа.

„Драго ми је што смо коначно дошли у ситуацију да имамо све потребне документе, како би у предвиђеном року грађани могли да добију адекватну зграду болнице и одговарајућу здравствену заштиту“, рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, након што је директору Болнице Горану Тодоровићу уручио грађевинску дозволу.

Божовић је појаснио да ће новац који је извођачу радова наплаћен за ренту бити намијењен што скоријем стављању у функцију нове болнице, као и за одређене инвестиције у Дому здравља Источно Сарајево, како би грађани Источног Сарајева добили квалитетнију здравствену заштиту.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је веома задовољан што присуствује уручењу грађевинске дозволе за изградњу болнице.

„Јавности је познато да је било различитих прича око издавања грађевинске дозволе, драго ми је што су коначно све активности око рјешавања имовинско-правних односа на овој локацији завршене и што радови напредују планираном динамиком. Инспекцијски надзор у надлежности је Града Источно Сарајево, па смо и ми у том смислу били веома заинтересовани за овај поступак“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да Град Источно Сарајево константно помаже Болницу Источно Сарајево на различите начине. „Прошле године ребалансом буџета издвојили смо 80.000 КМ за општину Источна Илиџа, а општина је донијела одлуку да ће градити паркинг на улазу у болницу, што ће допринијети употпуњавању новог болничког комплекса. Издвајали смо средства, помагали више пута претходних година, на различите начине. У буџету за ову годину такође имамо средства за помоћ болници у Касиндолу, која ћемо уложити у конкретне инвестиције“, истакао је Вуковић.

Вуковић је рекао да је Град Источно Сарајево спреман да помогне санацију постојећих објеката, који би били стављени у другу функцију након изградње нове болнице, или да учествује у набавци неопходне опреме.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је да је помоћ општина и града добродошла, јер има много нагомиланих проблема које треба ријешити.

„Често смо у прилици да молимо општине и Град да нам помогну. Сада разматрамо да ли је важније да Град финансира реконтрукцију Интерног одјељења, што је заиста неопходно, јер су јако лоши услови тамо, или да евентуално помогне набавку неког апарата “, рекао је Тодоровић и додао да је градоначелника обавијестио да је тренутно најпотребнији апарат за лабораторију.

Власник грађевинске фирме Марковић Инвест из Лакташа Раде Марковић рекао је да је сарадња са општином Источна Илиџа веома добра и да сви послови теку планираном динамиком.

Имовинско-правни односи на локацији на којој се гради болница нису били ријешени прије расписивања тендера,што је била обавеза, али то није зауставило почетак радова.

Инвеститор је морао да, у поступку рјешавања документације, рјешава и имовинско- правне односе. Након превођења земљишта на крајњег корисника, окончана је сва законска процедура везана за издавање дозволе.