ПАЛЕ- Усвојена одлука о задужењу општине за куповину имовине „Фамоса“

1281

Одборници Скупштине општине Пале данас су једногласно усвојили одлуку о дугорочном намјенском задужењу општине у износу од 1.200.000 КМ за куповину имовине фирме „Фамос“ у стечају, ради изградње пословне зоне.
Скупштина је једногласно усвојила и извјештај о извршењу буџета за шест мјесеци у износу од 3.628.781 КМ, што је 36,43 од плана за ову годину, док су расходи остварени у износу од 3.578.428 КМ или 35,92 одсто од плана.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ће општина у сарадњи са Владом Републике Српске, која ће обезбиједити милион марака, дати понуду за куповину имовине фирме „Фамос“ у износу од 2.200.000 КМ.

Југовић је нагласио да у том случају општина постаје власник и има намјеру да на том простору направи пословну зону за инвеститоре из разних области, који ће по изузетно повољним условима добијати пословне просторе, уз услов да запосле домаћу радну снагу.

„Драго ми је да су одборници схватили да ово може бити корисно за општину Пале“, рекао је Југовић, додавши да је ријеч о храбром потезу.

На питање када ће бити донесена одлука за остатак кредита, који је првобитно био планиран у износу од 2.500.000 КМ, од чега је за куповину „Фамоса“ планирано 1.200.000 КМ, Југовић је истакао да је то остављено за будуће вријеме и да је постигнут договор о раздвајању кредита да радници „Фамоса“ не би трпјели јер су за реализацију овог пројекта потребна два-три мјесеца.

Он је подсјетио да у понедјељак, 2. октобра, на састанку са представницима политичких партија није постигнут договор о кадровским рјешењима за замјеника начелника и начелника одјељења.

Говорећи о извршењу буџета, Југовић је нагласио да је у буџету остварен суфицит од око 50.000 КМ и да је, након много коментара и дискусија, на крају једногласно усвојен.

Према његовим ријечима, остварен је мањи прилив средстава јер су пореска примања мања у првој половини године, а није било ни планиране продаја грађевинског земљишта.

Он наглашава да је важно да су усклађени расходи и приходи и да нису створене нове обавезе, а успјели су да изврше измирење обавеза из претходног периода које су износиле 1.800.000 КМ, у износу од око 600.000 КМ.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина нагласио је да су одборници данас, након прекида прошлог засједања локалне Скупштине, показали висок степен демократичности и одговорности, посебно истакавши одлуку о давању сагласности Комуналном предузећу за санацију депоније, за шта ће општина обезбиједити 90.000 КМ.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић оцијенио је да је Скупштина данас донијела добру одлуку о кредитном задужењу за куповину фирме „Фамос“, а шеф Клуба одборника ДНС-а Мирослав Симовић истиче важност чињенице да су донесене одлуке о кредитном задужењу и уступању радова Комуналном предузећу Пале на санацији депоније, која је била обавеза СДС-а јер су били на челу овог предузећа четири године и довели га у тешко стање.

Шеф Клуба одборника СДС-а Младен Копривица каже да је подигнут ниво функционисања власти општине Пале и да данас имају прве резултате који се огледају у усвајању двије битне одлуке по грађане Пала, а ријеч је о кредиту за куповину имовине „Фамоса“ и о одлуци о уступању радова Комуналном предузећу Пале на санацији депоније која је дугогодишњи проблем на том локалитету.

 

 

/Срна/