„ЦЕНТРОТРАНС“ И „АУТОХЕРЦ“ ИМАЋЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ АУТОБУСКЕ КАРТЕ ЗА УЧЕНИКЕ

787

Директори предузећа „Центротранс“ из Источног Сарајева Момчило Сладоје и „Аутохерц“ са Сокоца Сретко Марјановић постигли су данас договор о заједничком превозу ученика средњих школа са подручја Источног Сарајева. Договор је постигнут на састанку у Источном Сарајеву, чији је домаћин био предсједник Скупштине града Мирослав Лучић.

Марјановић је рекао новинарима да су договорене заједничке линије са Пала према доњем дијелу града и обратно, што ће, како је навео, омогућити благовремен превоз ђака са што краћим задржавањем у школама.

Центротранс би у 7.00 и у 12.00 часова са Пала возио прву и другу смјену, а сви ђаци би користили јединствену карту која ће важити за оба превозника. Превоз ученика из доњег дијела града за Пале, које би обављао Аутохерц, био би у 10.50 часова и у 17.00 часова“, појаснио је Марјановић.

Он је додао да ће, уколико ученици буду имали потребу да се превезу у неком другом термину, то моћи да учине са истом картом.

Сладоје је истакао да су до идеје о кооперацији два превозника дошли у моменту када су схватили да са постојећим редовима вожње самостално не могу задовољити све потребе новог распореда наставе у средњим школама.

„Сматрамо да смо овим договором рационализовали превоз онолико колико је то у тренутним околностима могуће, јер имамо енормно повећање захтјева за превозом. Овим договором неће бити нарушен континуитет превоза осталих грађана, који смо имали прије епидемије вируса корона и почетка школске године“, рекао је Сладоје.

Према његовим ријечима, септембар ће бити експериментални мјесец, гдје ће јединствене карте важити само за превоз ђака, а уколико се то покаже као добра пракса онда би то у октобру требало да буде проширено и на остале путнике.

„Ово је почетак и жеља нам је да имамо редове вожње који су одрживи, а да истовремено путници не чекају нити имају повећане трошкове превоза“, навео је Сладоје.

Поздравивши данашњи договор, Лучић је поручио да Градска управа Источно Сарајево настоји да одговори потребама школа и ученика, али исто тако да помогне превозницима који су се због актуелне ситуације и измјењеног режима наставе нашли у деликатној ситуацији.

„Град ће подржати све иницијативе које иду према рационализацији превоза наших становника и ученика. Ми смо већ преузели обавезу плаћана додатних трошкова за транспорт ученика у средње школе јер је ова ситуација изискује превоз са провећаним бројем полазака“, рекао је Лучић.

Он је подсјетио да су у градском буџету планирана средства за средње школе у износу од око 10.000 до 15.000 КМ, али да ће то највише зависити од дужине трајања епидемије вируса корона.

/Срна/