“ДАН КОСИДБЕ” НА РОМАНИЈИ И ОВЕ ГОДИНЕ ОКУПЉА НАЈБОЉЕ КОСЦЕ ИЗ РЕГИОНА

889

Традиционална манифестација “Дан косидбе Романија 2019” биће одржана током викенда, 29. и 30. јуна, на Сокоцу, одлучио је Организациони одбор ове манифестације. Предсједник Организационог одбора Данко Вучетић рекао је Срни да је трајање манифестације ове године продужено на два дана, те да ће бити отворена у суботу, 29. јуна, у Брезјаку код Сокоца концертом бендова народне музике.

Он је навео да ће у недјељу, 30. јуна, од 11.30 часова почети појединачно такмичење у кошењу траве ручном косом на више од 20 припремљених парцела у Брезјаку, а од 13 часова и екипно такмичење.

– На Романији и ове године очекујемо најбоље косце са такмичења из Мркоњић Града, са Рајца, из Љига, Пљеваља, као и из свих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ – рекао је Вучетић, замјеник градоначелника Источног Сарајева.

У спортском дијелу програма планирана су надметања у бацању камена с рамена и у надвлачењу конопца.

Он је рекао да је за најбоље косце и побједнике у спортским дисциплинама обезбијеђен наградни фонд од око 2.000 КМ.

Вучетић је најавио занимљив културно-забавни програм и другог дана манифестације уз учешће бендова, гусларских друштава и више пјевачких група изворне пјесме.

Он је додао да је на данашњој сједници Организационог одбора покренута иницијатива за формирање Удружење “Романијски косац”, које би окупило успјешне косце шире сарајевско-романијске регије.

Према његовим ријечима, ово удружење би представљало сарајевско-романијски крај на такмичењима у кошењу траве ручном косом на простору бивше Југославије.

Вучетић је рекао да ће Организацини одбор настојати да ову привредно-туристичку манифестацију обогати садржајима из културне баштине романијско-гласиначког краја, како би то насљеђе заштитили од заборава.

Организатор “Дана косидбе” је соколачка Туристичка организација, а покровитељи град Источно Сарајево, општина Соколац и привредници романијске регије.

Ова манифестација први пут је одржана од 1975. године под називом “УПИ-јев дан косидбе” на Хан Краму, а од 2012. године одржава се на подручју општине Соколац.

 

/Срна/