ДАН ЖАЛОСТИ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ – НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ СВОГ ДОКТОРА ЛАЗУ

774

На подручју града Источно Сарајево данас је дан жалости поводом смрти доктора Миодрага Лазића, ратног хирурга који је спасио животе великог броја војника и цивила са подручја тадашњег Српског Сарајева и Сарајевско-романијске регије. Проглашење Дана жалости је заједничка одлука представника градске и општинских власти у Источном Сарајеву.

Наш град се опрашта од вољеног доктора Лазе. Заставе на зградама градске управе и свих општина спуштене су на пола копља.

Био је херој – нека му је вјечна слава и хвала. То је најчешћа порука коју грађани Источног Сарајева упућују. Велики је број личних примјера, сјећања из ратних година; препричавају се и дијеле на друштвеним мрежама.

Миодраг Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Kрајину.Kао хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу “Kоран” на Палама. Kада је схватио да до паљанске болнице рањенике транспортују и по неколико сати, отишао је на саму линију фронта – један је од оснивача ратне болнице “Жица” у Блажују, код Сарајева.

Остао је пуних 40 мјесеци, обавио више од 3.500 операција – спасио хиљаде живота.Оперисао је са ногом у гипсу, дане проводећи у операционој сали.

Заувијек ће остати у срцима сарајевских Срба и њихових потомака, поручује Мирослав Лучић, некадашњи војни старјешина Илиџанске бригаде, замјеник командира Српске Гарде Илиџа, данас предсједник Скупштине Града Источно Сарајево.

„Неуморан човјек, непрестано или у операционој сали или са рањеницима. Не знам када се уопште успио одмарати. Увијек расположен за нас који смо долазили у болницу са рањеницима или да неког посјетимо. Увијек је показивао једну огромну дозу заинтересованости“, сјећа се Лучић.

Посљедњим поменом од свог саборца, хероја, великог човјека и хуманисте опростили су се и у Борачкој организацији „Илиџански борац“

„Дошао си да помогнеш. Да нам крпиш подерана тијела а богами и душе. Дошао си на два дана, а остао три године“, стоји, између осталог у посљедњем поздраву упућеном доктору Лазићу.

„Увијек смо имали повјерења у њега, мислили да њему никад не може ништа бити.Био је темпераментан, имао такав став, војнички, докторски, професионални и људски.Наша срца ће увијек бити уз нашег доктора Лазу. Док год је ико жив на овим просторима, спомињаће се наш доктор Лаза“, поручио је Горан Шеховац.

Доктор Лазић је у Источном Сарајеву посљедњи пут био прије двије године на манифестацији „Дани одбране Илиџе“. Доктор Лаза, како су га сарајевски Срби најчешће и звали, рекао је тада да је дио овог града иако живи 400 километара далеко.

 

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.