ДЕЛЕГАЦИЈА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ПОСЈЕТИЛА УНИВЕРЗИТЕТ У КОЛОМНИ И ПРЕДСТАВНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У МОСКВИ

951

Делегација Источног Сарајева приликом посјете Државном социјално-хуманитарном универзитету у Коломни, који на 10 факултета образује више од 4.000 студената разговарала је са руководством тог универзитета о модалитетима сарадње са Универзитетом у Источном Сарајеву. На државном универзитету у Коломни изразили су спремност за сарадњу у области размјене студената и професорског кадра.

Ректор Државног социјално-хуманитарног универзитета у Коломни Леонова Жана Константинова рекла је да је радује успостављање сарадње са градом Источно Сарајево и да ће представници тог универзитета радо пренијети своја искуства из области дигиталног образовања.

„Спремни смо да пренесемо своја искуства у области тзв.дигиталног образовања, односно, технологија које користимо, уз техничку опрему коју посједује наш центар, као и најсавременије методе за учење различитих предмета, као што су, првенствено, математика, али и историја, књижевност, те спортске припреме за олимпијске шампионе. Имамо веома добру базу и методологије за учење руског језика, што нас посебно радује, јер нам је циљ да кроз, овакве видове сарадње, ширимо и руски језик“, рекла је Константинова.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да Градска управа Источно Сарајево има амбиције да повеже  Државни социјално-хуманитарни универзитет у Коломни и Универзитет у Источном Сарајеву.

„На мене је највећи утисак оставио пројекат ‘учитељ будућности’, који се овдје реализује уз подршку државних власти. То изискује велика улагања у иновационе технологије, али предвиђа и преображај кад је ријеч о приступу и методикама које треба да усвоји наставни кадар. Надам се да ће ова посјета отворити врата представницима нашег универзитета“, рекао је Вуковић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да Градска управа придаје велики значај Универзитету у Источном Сарајеву и његовом повезивању са високошколским установама у свијету, јер ће, како је истакао, развој Универзитета допринијети и развоју Источног Сарајева и Републике Српске у цјелини.

„Контакти које смо остварили представљају почетак успјешне сарадње. Сигуран сам да оно што смо видјели на овдашњем универизитету, може бити изузетно добра основа за даље повезивање, како руководстава универзитета, тако и наставног кадра и студената. Видјели смо да у Русији користе много нових технологија ради лакшег стицања знања, што може користити и нашој академској заједници“, рекао је Лучић.

Лучић је нагласио да Градска управа стоји на услузи универзитету, кад је ријеч о јачању ових веза, додајући да у наредном периоду очекује посјету професора и студената из Русије нашем универзитету, али и обрнуто.

Могућности сарадње два универзитета су велике, не само у области размјене студената, него и у научно-истраживачком раду.

Члан Сената Универзитета у Источном Сарајеву Љубо Божовић изразио је наду да ће, путем контакта са проректором за међународну сарадњу и научно-истраживачи рад, ова посјета дати одређене резултате. „Надамо се да ће наши студенти имати прилику да дођу овдје, гдје имају одличне услове за рад“, рекао је Божовић.

Сличног мишљења је и професор на Машинском факултету у Источном Сарајеву Александар Кошарац. „Вјерујем да ће споразум који је потписан створити широк оквир за сарадњу, не само у области привреде, него и у области образовања и науке“, рекао је Кошарац.

Задњег дана посјете Руској Федерацији, делегација Источног Сарајева имала је састанак са шефом Представиштва Републике Српске у Москви Душком Перовићем.