ЛУЧИЋ И ВУЧЕТИЋ РАЗГОВАРАЛИ СА ПРЕМИЈЕРОМ ЊЕМАЧКОГ ОКРУГА ЕЛБЕ-ЕЛСТЕР

902

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић разговарали су са премијером округа Елбе-Елстер Кристијаном Хајнрихом Јашинским о функционисању локалних заједница и примјерима позитивне праксе у њемачкој савезној држави Бранденбург.

Лучић је Јашинског упознао о функционисању Источног Сарајева и надлежностима Градске управе, указавши на проблем са којим се сусрећу локалне заједнице у Републици Српској, кад је ријеч о расподјели средстава од индиректних пореза, односно, надокнада за коришћење природних ресурса.

„Велики проблем са којим се сусрећемо јесте и депопулација. Значајан број нашег становништва одлази са ових простора, првенствено, у Њемачку, али и у остале земље западне Европе. Чињеница да је само у нашем граду од 2013. године до данас у школе уписан чак 531 ученик мање, да смо изгубили, практично, цијелу једну школу, говори да је крајње вријеме да се озбиљно позабавимо овим проблемом“, рекао је Лучић, додајући да су анализе показале да би у Републици Српској требало да се рађа око 16.000 дјеце годишње, како би се број људи који оду са овог поручја надомјестио.

Замјеник градоначелника Данко Вучетић истакао је да су за рјешавање свих озбиљних проблема потребне озбиљне стратегије и људи који су спремни да их проводе.

„Основна претпоставка за боље функционисање друштва и напредак јесте успостављање владавине права. Морамо нашим грађанима вратити осјећај сигурности и омогућити такве услове да свако може да живи од свог рада“, рекао је Вучетић.

Вучетић је рекао да у Републици Српској има мого образованих, способних људи којима треба дати шансу, те на прави начин каналисати знање и капацитете којима располажемо.

Јашински је изразио захвалност због пријема у Градској управи и могућности да више сазна о функционисању локалних самоуправа у Републици Српској. Додао је да је ово његова прва посјета овом подручју, али да је је веома заинтересован за дешавања у Републици Српској и Босни и Херцеговини.