ЂОРЂУ НЕШИЋУ УРУЧЕНА ПОВЕЉА „ВИДОВДАНСКИХ ПЈЕСНИЧКИХ СУСРЕТА“

973

Српском пјеснику из Хрватске Ђорђу Нешићу уручена је Повеље “Видовданских пјесничких сусрета”, књижевне манифестације одржане на Сокоцу. Признање је пјеснику синоћ уручио замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, који је рекао да је Видовдан дан сјећања на јунаке Косовског боја.

Нешић је рекао новинарима да је са посебном радошћу примио ово признање, које је, како је рекао, везано уз Видовдан, уз саму суштину националног и културног бића српског народа.

Он каже да честим помињањем свог завичаја Бијело Брдо код Осијека, настоји да и ово мало мјесто унесе на српску поетску мапу и да се зна да у Хрватској још увијек има људи који пишу ћирилицом и чине заједнички дио српске културе.

Нешић је као аутор осам књига поезије и завичајног рјеченика заступљен у више антологија, добитник низа престижних награда “Змајеве и Бранкове награде”, награде “Лаза Костић”, “Милан Лалић”, “Сава Мркаљ”, “Дисове награде”, “Жичке хрисовуље”, плакете “Сарајевске вечери поезије”. 

На овој пјесничкој манифестацији учестовали су пјесници са цјелокупног српског подручја, а поред лауреата Нешића, своје стихове су говорили Жељко Грујић са Пала, Анђелко Анушић из Новог Сада, Слободан Јовић са Мајевице, Миљана Орашанин са Сокоца и специјални гост вечери јапански пјесник Кајоко Јамасаки из Београда.

Јамасаки, професор јапанистике у Београду, рекла је новинарима да је посебно срећна што се на Видовдан нашла међу срдачним и искреним људима.

Она је истакла да поезију почела да пише од 1991. године, када је избио рат на овим просторима, гдје је људе поезија чувала и даље их чува.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Соколац Јадранка Јанковић нагласила је да је печат 27. “Видовданским пјесничким сусретима” дала промоција првог Зборника ове књижевне манифестације од 1993. до 2018. године, под насловома “У Романију по стихове”. 

Зборник је штампан захваљујући средствима Министарства просвјете и културе Српске, а садржи стваралаштво 70 пјесника који су учествовали на овим сусретима.

Добитник прве Повеља “Видовданских пјесничких сусрета” је српски књижевник Матија Бећковић.

Организатор ове књижевне манифестације су Књижевни клуб “Романија” и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” са Сокоца, а покровитељи општина Соколац и Град Источно Сарајево.

 

/Срна/