ДОГОВОРЕНЕ ДАЉЕ АКТИВНОСТИ У ВЕЗИ СА ОРГАНИЗАЦИЈОМ EYOF-a

1304

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је да су на данашњем састанку на Јахорини договорене даље активности у вези са организацијом Европског омладинског олимпијског фестивала /Eyof/ који ће бити одржан 2019. године у Источном Сарајеву и Сарајеву.
Давидовићева је истакла да је град Источно Сарајево задужен за технички дио, да припреми приједлог који ће ићи према министарствима и даље у Владу Републике Српске.

„Треба што брже и крупним корацима да идемо у организацију Еyofa, јер вријеме пролази, а битно је да инфраструктура буде добро и квалтетено урађена како би олимпијада била организована на највишем нивоу“, рекла је Давидовићева Срни.

Она је додала да је важно да Јахорина буде препознатљива у цијелом региону, да врати стари сјај који је имала у вријеме Олимпијских игара 1984. године.

„До сада је потврђено учешће 45 земаља и то ће бити добра промоција планине. Важно је што ће доћи велики број младих људи који ће се дружити, склапати пријатељства и тиме превазилазити међусобне предрасуде, уколико постоје“, нагласила је Давидовићева.

На радном састанку, чији је домаћин и иницијатор био градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, констатовано је да је неопходно што прије почети са изградњом инфраструктуре за организацију Eyofa, а учесници су се сагласили да ће у наредних 15 дана припремити материјал који ће бити понуђен Влади Српске.

Вуковић је изразио наду да ће Влада прихватити приједлог и да ће дати конкретна задужења, прије свега Олимпијском центру „Јахорина“, за оно што је потребно предузети када је ријеч о инфраструктури на Двориштима за организацију биатлона и нордијских дисциплина у оквиру Eyofa.

„Ту је и набавка ледених плоха за спортску дворану `Пеки` на Палама за организацију карлинга, као и постављање монтажне дворане на помоћном терену `Славије` и набавка леда за организацију дисциплине брзо клизање“, навео је Вуковић.

Он је напоменуо да се очекује и одлука Владе Српске за издвајање још 1,5 милиона КМ за саму организацију јер су 2,5 милиона КМ предвиђена за инфраструктуру.

Вуковић је рекао да би се на овај начин комплетан процес убрзано одвијао у наредном периоду, како би се надокнадило, евентуално, изгубљено вријеме до сада.

Он сматра да је логично да за извођење ових радова Влади Српске предложи Олимпијски центар зато што је већ показао у претходном периоду да је способан да уради брзо и квалитетно одређене грађевинске радове.

„Тако би власници ледених плоха које ће моћи да се користе на различитим локацијама, широм Српске, били Влада и Олимпијски центар `Јахорина`. Важно је да имамо заоставштину послије Eyofa у дијелу инфраструктуре, као што обично и буде послије великих такмичења“, истакао је Вуковић.

Радном састанку присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић и предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек.

 

 

/Срна/