ДОНАЦИЈА ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

765

Град Источно Сарајево почео је испоруку првог контингента заштитне опреме, првенствено заштитних маски и визира, здравственим установама на подручју Источног Сарајева, потврдио је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

„Болници Србија испоручено је јуче 1.500 вишекратних, заштитних маски, као и 30 комада визира, које је Градска управа обезбиједила у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. У току дана заштитне маске биће испоручене Дому здравља ‘Др Љубомир Ћеранић’, Психијатријској болници Соколац и Удружењу пензионера у тој општини. Наредних дана, како смо и најавили, одговарајуће количине заштитне опреме биће уручене свим осталим домовима здравља у нашем граду, као и Амбуланти ‘Стари Град’ на Хреши“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да је обезбијеђено и 1.400  вишекратних заштитних маски које су данас уручене припадницима Полицијске управе Источно Сарајево.

„Осим испоруке опреме здравственим установама и полицији, настојаћемо да обезбиједимо заштитне маске за Дом за старија лица ‘Натура’ у Палама,  Дом за старија лица Источно Сарајево, али и за институције, удружења и организације којима би ова заштитна опрема  била корисна“, истакао је Вуковић.

Вуковић је додао да је одређена количина заштитне опреме предвиђена и за припаднике Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево, који пружају подршку општинским штабовима за ванредне ситуације и активно учествују у дезинфекцији јавних површина у граду.

„Град Источно Сарајево обезбиједио је и адекватан простор за смјештај и исхрану здравствених радника из Болнице ‘Србија’, који због контакта са обољелим и потенцијално обољелим пацијентима не би требало да бораве у кругу својих породица, за вријеме трајања епидемије“, рекао је Вуковић.

Вуковић је најавио да ће одређена количина заштитних визира бити уручена болницама у источном дијелу Републике Српске.

„ С обзиром на то да смо обезбиједили довољну, почетну, количину визира за Болницу ‘Србија’, у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, израђена је додатна количина заштитних визира који ће бити уручени болницама у источном дијелу Републике Српске. Инфективним одјељењима болница у Фочи, Требињу, Невесињу, Бијељини и Зворнику наредних дана биће испоручено по 20 визира“, најавио је Вуковић.

Вуковић је нагласио да руководство Градске управе интензивно тражи добављача који би могао да испоручи потребну количину заштитних одијела за здравствене раднике који су у директном контакту са обољелим и потенцијално обољелим лицима, те да настоји да обезбиједи већу количину одговарајућих средстава за дезинфекцију јавних простора.