ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ПОНОСАН НА 24 ГОДИНЕ УСПЈЕШНОГ РАДА У СРПСКОЈ

1748

Поводом обиљежавања 65 година постојања и 24 године рада на подручју Републике Српске Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је промовисао 64 дипломирана економиста, 15 економиста за туризам и хотелијерство, осам магистара наука, те десет магистара економије и четири мастера економије.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф.др Љубиша Владушић рекао је новинарима да данас укупно 101 студент добија диплому, те да је овај факултет поносан на такве податке.

„Данас имамо велики проблем са новим младим људима који уписују факултете све их је мање, због приватних универзитета, одласка младих из БиХ, наталитета, али ево Економски факултет се може похвалити да је у овој години уписао, у првом циклусу, нових 145 студената, више него што дипломирају и одлазе“, истакао је декан Владушић.

Он је посебно истакао да уз одређене вјештине које Економски факултет на Палама покушава да обезбједи својим студентима јесте практични рад у одређеним институцијама.

„Ту нам помаже нешто што је ове године важно урађено, а то је споразум између јавних, економских факултета овог региона, који је нас 25 потписало, а он ће обезбједити проходност и професорима у циљу стицања тог новог квалитета“, каже декан Владушић.

Према његовим ријечима, Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву жели такође да се посвети једној грани попут туризма, која је по њима недовољно искориштена.

„Хтјели бисмо да дамо свој допринос који ће препознати институције и ауторитети у Републици Српској, и да на тај начин направимо један искорак напријед“, истиче Владушић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић посебан значај даје Универзитету у Источном Сарајеву, који је према његовим ријечима, одувијек био стуб останка и опстанка народа у Источном Сарајеву.

„За град Источно Сарајево Универзитет је једна од најважнијих институција, то је стуб опстанка и останка народа на подручју града Источног Сарајева. Они су се заједно створили, родили и заједно развијају скоро 25 година“, истиче Вуковић.

Вуковић додаје да су Градској управи свјесни да је због Универзитета је подручје Источног Сарајева можда најпожељније на подручју истока Републике Српске, од Бијељине до Требиња.

„У том дијелу, Економски факултет је један од осам факултета који имају сједиште на простору града Источног Сарајева веома важан“, каже Вуковић.

Он је честитао Економском факултету на 65 година традиције и 24 године рада на подручју Републике Српске и дода да је ово прилика да се захвалимо свима онима који учествовали у стварању ове високошколске установе.

Најбољи студент другог циклуса студија на Економском факултету са просјеком 10.0 Милица Бојат рекла је новинарима да је пут до успјеха за њу био тежак, али с обзиром да волим науку није било већих проблема.

„До сваке дипломе је тешко доћи, али наука је нешто чиме ја волим да се бавим и једноставно ми није проблем да учим, да се усавршавам и тиме сам дошла до овога“, каже Бојатова.

Она додаје да планира да упише и трећи циклус студија, али вјероватно у Србији, с обзиром да на Палама не постоји Болоњски програм за трећи циклус студија.

Дипломирани економиста за туризам и хотелијерство Слађана Старчевић каже да је и она уложила много труда и залагања да би остварила зацртани циљ.

„Успјели смо уз помоћ професора и свој сопствени труд и залагање, сви су нам изашли максимално у сусрет и трудили се да нам помогну у читавом школовању“, каже Старчевићева.

 

/sarajevo-rs.com/