ВУЧЕТИЋ У ДЕЛЕГАЦИЈИ САВЕЗА ОПШТИНА И ГРАДОВА НА КОНСУЛТАЦИЈАМА У ВЛАДИ РС

1262

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић учествовао је, као члан делегације Савеза општина и градова РС, на консултацијама о Нацрту буџета РС и Програму економских реформи РС за период 2018-2020, које су данас одржане у Влади РС.

Вучетић је предложио да се у Буџету РС за 2018. годину планирају средства за подршку организацији Европског омладинског олимпијског фестивала 2019. године, који ће бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву.

„Тражио сам да Влада РС у буџету за наредну годину планира милион КМ за финансирање одређених инфраструктурних пројеката, као конкретну подршку EYOF-у. Добили смо обећања да неће бити проблема кад је ријеч о подршци Владе РС“, рекао је Вучетић.

„Договорено је да се у наредном периоду одржи састанак у Источном Сарајеву, на којем би представници Владе РС и Града Источно Сарајево конкретизовали одређена питања и договорили све појединости“, истакао је Вучетић.

Вучетић је на данашњим консултацијама рекао да постоје индиције да би могло доћи и до смањења накнада од шума, односно, дијела средстава који се враћа општинама.

„Локалним заједницама сада се издваја 10 одсто од вриједности шумских дрвних сортимената, свако умањење довело би  локалне заједнице у још тежу ситуацију“, рекао је Вучетић и додао да су у Влади РС добили обећања да до тога неће доћи.

Разговарано је и о додатној подршци изразито неразвијеним општинама путем суфинансирања важних пројеката који би ријешили одређене проблеме у локалним заједницама.

На консултацијама је истакнуто да у локалним заједницама постоје квалитетни пројекти, али да се често деси да усљед несолвентности изразито неразвијене општине такав пројекат пропадне. Захтјев Савеза општина и градова био је да се уз грант за неразвијене и изразито неразвијене локалне заједнице, поред већ постојећа два милиона КМ, уведе и позиција у буџету са које би се износ од пола до милион КМ издвајао за такве пројекте.