ЕYOF ЋЕ ДОПРИНИЈЕТИ ПРОМОЦИЈИ ГРАДОВА И РАЗВОЈУ ТУРИЗМА

1107

Европски омладински олимпијски фестивал “ЕYOF 2019” донијеће веома позитиван ефекат, прије свега на промоцији Источног Сарајева и Сарајева који организују ову спортску манифестацију, а даће и додатни подстрек за долазак туриста на скијалишта, изјавио је министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак.

Након данашњег састанка у Сарајеву са градоначелницима Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и Сарајева Абдулахом Скаком, Црнадак је подсјетио да из године у годину број туриста који долазе у БиХ константно расте, те нагласио да се може очекивати велики помак у спортском зимском туризму.

Он је истакао важност добре сарадње градоначелника два града, јер је резултирала добром организацијом овог великог и значајног догађаја.

“Договором, компромисом и разговором могу се направити велике ствари у БиХ”, нагласио је Црнадак и додао да Министарство иностраних послова даје, у оквиру својих надлежности, подршку овој манифестацији.

Према његовим ријечима, све “Вип” личности и особе које буду у групи оних са којима Министарство иначе ради, а за које буде потребна одговарајућа протоколарна и логистичка подршка, Министарство ће то и обезбиједити.

Он је додао да ће све информације везане за ЕYOF у наредних неколико дана бити прослијеђене земљама у којима постоје дипломатско-конзуларна представништва БиХ, с циљем промоције овог догађаја.

Црнадак је позвао Вуковића и Скаку да се укључе у хуманитано-спорско-дипломатску акцију, покренуту прошле године, а која се односи на проналажење лијека за Лафорину болест и за подршку породици сестара Гајић, што су они прихватили.

Он је потврдио да се и сам укључује у ову акцију, уплатом паушала који добија као посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Црнадак је рекао да је донио одлуку да дипломатски пасоши буду додијељени Вуковићу и Скаки, као признање за добру организацију ЕYOF-а.

Вуковић је рекао да је овај догађај позитиван како за градове који га организују, тако и за Републику Српску, Федерацију БиХ, али и БиХ јер се тако афирмишу и приказују у позитивном свјетлу у Европи и цијелом свијету.

“ЕYOF је прилика да можемо да радимо велике ствари и да се можемо вратити на сцену организације великих такмичења, посебно у зимским спортовима, по чему је некада БиХ била позната”, истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, ова два града су много урадила, и “видљивог и невидљивог” посла, те учинила добре промотивне ствари, у интересу Источног Сарајева и Сарајева, а од Министарства се очекује добра промоција ових градова у свијету.

Вуковић је рекао да ће након ЕЈОФ-а остати “добра заоставштина” градовима јер је доста урађено на инфраструктури, те додао да ће бити искориштено и за промоцију туристичких потенцијала, посебно зимског туризма.

Скака је рекао да су организацијом ЕЈОФ-а ова два града показали да су спремни и способни да организују велике догађаје, те да “младост и спорт могу побиједити све”.

 

 

/Срна