ОСНОВАН ФОРУМ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1306

У Градској управи Источно Сарајево данас је одржана конститутивна сједница Форума за безбједност града Источно Сарајево, тијела које, осим представника градске и општинских власти, те представника Полицијске управе Источно Сарајево, чине и представници правосудних, здравствених и образовних установа, као и ватрогасних служби, инспекције и сектора саобраћаја.

Према ријечима градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића, који предсједава Форуму, иницијатива о формирању овог тијела потекла је од Полицијске управе Источно Сарајево и Министарства унутрашњих послова РС, с циљем подизања безбједности грађана на виши ново и координисања активности између различитих субјеката друштва.

„Град Источно Сарајево једини је град у Републици Српској који до сада није имао формирано овакво тијело, с обзиром на специфичну организацију и постојање општинских форума за безбједност. У нашем граду постоје питања која превазилазе надлежност, територију и интерес неке од општина, те смо сматрали оправданим иницијативу о формирању градског Форума за безбједност, који чине представници 25 институција и установа са подручја града“, рекао је Вуковић, додајући да ће, уколико се укаже потреба, Форуму накнадно бити придружени још неки чланови.

Вуковић је нагласио да ће сједнице Форума бити одржане сваких шест мјесеци, а по потреби и чешће, уколико то буде иницирано безбједносном ситуацијом, евентуалним стањем елементарне непогоде или другим проблемима.

„Ово је добра одлука и врло је важно да међусобном комуникацијом представника институција и установа на оваквим састанцима можемо брже и ефикасније рјешавати одређене проблеме“, рекао је Вуковић.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да су форуми за безбједност у општинама формирани још 2006. године, али да се указала потреба за постојањем оваквог тијела на нивоу града.

„Форум за безбједност Источног Сарајева омогућиће нам да заједнички рјешавамо различите проблеме на подручју града, како би стање безбједности и опште стање у граду било боље, на задовољство наших грађана“, рекао је Шеховац.

„Ово ће дати добре резултате у будућности, јер већ имамо у плану одређене пројекте који ће захтијевати учешће различитих сегмената друштва, а које ћемо, у оквиру овог тијела, заједнички реализовати. О свему томе грађани ће, путем медија, бити благовремено обавијештени“, нагласио је Шеховац.

Вуковић и Шеховац истакли су да је у току реализација пројекта „За безбједније Источно Сарајево“, који би требало да буде завршен чим буду ријешени одређени проблеми техничке природе у појединим општинама.

Подсјетили су да је у току процедура око формирања Станице полиције Источна Илиџа, те да је Министарству унутрашњих послова РС упућен захтјев за формирањем полицијске станице у општини Источни Стари Град, са станичним одјељењем на Требевићу.