СВЕЧАНО ОТВОРЕН НОВИ ВАТРОГАСНИ ДОМ, ВРИЈЕДАН ОКО 520.000 КМ

1200

Територијална ватрогасна јединица Источно Сарајево данас је на локацији Кртељи на територији општине Источна Илиџа добила нови ватрогасни дом у који је уложено око 520.000 КМ.

На свечаности отварања новог ватрогасног дома врпцу су пресјекли градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

„Показали смо да можемо из наших редовних буџетских средстава финансирати овакве објекте. Основни уговор за изградњу имали смо на 438.000 КМ са ПДВ-ом, с тим што смо имали и одређених додатних радова и опремање, тако да је укупна вриједност са намјештајем и вањским уређењем износила око 520.000 КМ“, рекао је Вуковић.

Вуковић је истакао да су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа заједнички кренули у реализацију изградње ватрогасног дома, намјенског објекта који је у складу са стандардима по којем ради ватрогасна служба.

„Изградњом овог ватрогасног дома ријешили смо дуготрајни проблем лошег објекта који се налазио на мјесту на којем не треба да буде, у урбаној зони општине Источно Ново Сарајево. Са овим измијештањем смо помогли општини Источно Ново Сарајево да настави даље са својим развојем“, рекао је Вуковић.

Он је напоменуо да ће град Источно Сарајево кроз кредитна задужења помоћи општини Источни Стари Град да направи објекат за потребе одјељења Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево на подручју те локалне заједнице јер за то постоји потреба с обзиром на величину општине и честе пожаре.

Вуковић је подсјетио да Територијална ватрогасна јединица Источно Сарајево у оквиру своје надлежности покрива шесет општина и да има јединице на Палама, Сокоцу и Источној Илиџи, те испоставу у Трнову.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево НЈегош Вукадин изразио је задовољство новоотвореним објектом и захвалио свим учесницима који су помогли реализацији оваквог пројекта.

„Објекат не само да задовољава у функционалном смислу смјештај ове јединице, него пружа и могућност даљег напредовања јединице у овом дијелу града, отвара могућност набавке нових средстава, од нових ватрогасних возила до повећања броја извршилаца“, рекао је Вукадин.

Он је појаснио да је у објекту на локалитету Кртељи тренутно смјештена јединица која врши заштиту спашавања од пожара имовине и лица на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево која има 15 до 20 људи.

„Када се ушло у овај пројекат водило се рачуна и о приступним путевима. Имамо неколико алтернативних рута које може користити ватрогасна јединица да би били у могућности брзо и ефикасно реаговати“, рекао је Вукадин.

Територијална ватрогасна јединица Источно Сарајево тренутно има 47 припадника и, према ријечима старјешине ове јединице, квалитетно је опремљена.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изразио је задовољство што је данас свечано отворен ватрогасни дом, те подсјетио да је ова локална заједница бесплатно уступила земљише за изградњу овог објекта.

Ватрогасни дом за потребе општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево изграђен је на локацији Кртељи, након договора представника градске и општинских власти о локацији овог објекта.

 

/Срна/