ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОМАЋИН ОБИЉЕЖАВАЊА „ЕВРОПСКОГ ДАНА БЕЗ ПОГИНУЛИХ У САОБРАЋАЈУ“

1595

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић изјавио је данас да је у Републици Српској од 1. јануара до 19. септембар у саобраћајним незгодама погинуло 76 лица, што је за 20 особа мање у односу на исти период прошле године.
Радовић је рекао да је у овом периоду смањен и број тешко и лакше повријеђених за по 15 одсто.

Он је након састанка у Скупштини града Источно Сарајево, који је одржан поводом 21. септембра – Европског дана без погинулих у саобраћају, навео да је данас размотрено питање безбједности саобраћаја на подручју града и договорене мјере на јачању система безбједности саобраћаја.

Радовић је истакао да је договорено да се почне са израдом стратегије безбједности саобраћаја града Источно Сарајево, која подразумијева да се идентификује постојеће стање, проблеми у општинама у саставу града, најопасније дионице, те које мјере треба предузети да би се стање поправило, са циљем да број погинулих буде смањен за 50 одсто.

„Кроз локалне стратегије ћемо дати задатке да се повећа употреба безбједносног појаса, да се смањи број возача који учествују у саобраћају под утицајем алкохола, али и да се поправи безбједност путева на подручју града Источно Сарајево“, нагласио је Радовић.

Он је додао да је на подручју града, од Дервенте до Сумбуловца, једна од најопаснијих саобраћајница, са највећим бројем погинулих, те да ће у оквиру једног европског пројекта бити извршена анализа ове дионице.

Према његовим ријечима, на подручју града има још дионица које су идентификоване као опасне и на којима се свакодневно догађају саобраћајне незгоде, али да ће се кроз континуиран рад покушати смањити њихов и ризик, и број.

Радовић је рекао да ће данас посјетити и Основну школу „Јован Дучић“ у Касиндолу, Источна Илиџа, гдје ће дјеци одржати предавање и подијелити свјетлоодбојне прслуке.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић обавезали су се да ће предузимати мјере на унапређењу безбједности саобраћаја, што је предвиђено пројектом „Едвард“.

Вучетић је истакао да се Европски дан без погинулих у саобраћају одржава у оквиру пројекта „Едвард“ који спроводи Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, заједно са Градом Источно Сарајево.

Он је нагласио да ће Град Источно Сарајево и даље бити укључен у овај пројекат и радити на јачању система безбједности саобраћаја.

Град Источно Сарајево био је домаћин данашњег састанка, којем су присуствовали представници Полицијске управе Источно Сарајево, представници општина у саставу овог града, те представници Ауто-мото друштава Источно Сарајево и Дома здравља.

 

 

/Срна/