ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИЗДВОЈИО 32.500 КМ ЗА ПРОЈЕКТЕ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА-ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА ДИРЕКТОРИМА

1352

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписао је данас споразум са директорима средњих школа са подручја града Источно Сарајево о додјели средства из буџета Града за пројекте који би требало да буду реализовани током ове године.

Из градског буџета, захваљујући суфициту из ранијх година, издвојено је 32.500 КМ за пројекте које су кандидовале саме школе.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да Град за материјалне трошкове средњих школа годишње издваја око 450.000 КМ, а да су ово додатна средства којима ће Град помоћи реализацију одређених инвестиција у школама.

„За  санацију топловода у СШЦ ‘Василије Острошки’ у Сокоцу биће издвојено 7.500 КМ. За суфинансирање пројекта енергетске ефикaсности, односно, замјене столарије и фасаде у СШЦ ‘Пале’ биће издвојено 10.000 КМ, док ће средства намијењена за СШЦ ‘Источна Илиџа’ и СШЦ ’28. јуни’ Источно Ново Сарајево бити искоришћена за инсталацију видео надзора, опремање информатичког кабинета и набавку неопходне опреме“, рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да ће редовна издвајања за средње школе остати на нивоу на којем су била претходних година. „Захваљујући финансијској дисциплини која је била показана свих ових година у Граду Источно Сарајево, сада смо у прилици да реализујемо, односно, помогнемо реализацију конкретних пројеката“, истиче Вуковић.

Директор  СШЦ „Пале“  Недељко Газивода рекао је да се у школама ради на унапређењу наставног програма, како би се обезбиједили што бољи услови за рад, кабинети опремили савременим средствима и опремом, те тако направио искорак према информатичкој развијајућој настави.

Газивода каже да ће захваљујући овој донацији, путем UNDP-а, бити реализован пројекат енергетске ефуикасности, за шта је неопходно да се обезбиједи 55 одсто учешћа локалне заједнице.

„Овим средствима и средствима која је издвојила општина Пале, можемо да почемо реализацију овог пројекта, односно, замјену дотрајале фасаде, столарије која је веома стара и датира још од 1956. године. С обзиром на то да имамо сопствену котловницу, овим пројектом бисмо смањили губитке енергије за око 30 одсто“, истакао је Газивода.

Директор СШЦ „Источна Илиџа“ Бранка Ковачевић захваливши Граду Источно Сарајево на значајној финансијској помоћи, истакла је да ће ова средства биће искоришћена за унапређење наставног процеса, набавку унутрашње столарије, безбједносних камера и информатичке опреме. Према њеним ријечима, највећи проблеми ове школе су недостатак простора, те отежани услови рада због мањка учионица.

Град Источно Сарајево је Одлуком о расподјели суфицита из претходних година издвојио 32.500 КМ за додатну помоћ у реализацији одређених пројеката у четири средње школе на подручју града. За материјалне трошкове средњих школа, Град Источно Сарајево, у складу са својим статутарним надлежностима, издваја око 450.000 КМ годишње.

Потписивању споразума са директорима средњих школа присуствовали су предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић.