ГРАДОНАЧЕЛНИК И ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ОРГАНИЗОВАЛИ ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА

1581

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине Града Мирослав Лучић организовали су пријем за новинаре и представнике медијских кућа у галеријском простору “Цековића куће” у Палама.
Вуковић је рекао да је 2017.година била позитивна за руководство Града, те оцијенио да је долазак предсједника Србије Александра Вучића један од најважнијих догађаја, не само у овој години, већ у историји Града Источно Сарајево.
Вуковић је нагласио да цијени ту посјету, јер је Источно Сарајево, како каже, раније било заобилажено у доласцима званичника на просторе БиХ, те оцијенио да је то својеврсно признање народу који живи на подручју ове регије и града, односно, знак да смо „примијећени“ од Србије.
„Захвални смо Влади Србије која је издвојила средства за поједине општине у саставу града“, рекао је Вуковић и додао да очекује подршку за још неке пројекте на подручју града у наредном периоду.
Он је нагласио да је важан догађај за православни народ овог подручја, а посебно Источног Сарајева, било и устоличење митрополита Хризостома.
„Важно је истаћи да је Град Источно Сарајево широм отворио врата свима.Уважавам и често похвалим своје претходнике, сматрам да су доста учинили за град Источно Сарајево у својим мандатима, али мислим да смо ми учинили корак више у смислу да све то представимо јавности“, каже Вуковић додајући да многе важне активности које су вођене у претходном периоду и значајан посао који су представници Града обављали претходних година нису били у довољној мјери представљени овдашњем и становништву цијеле Републике Српске и БиХ.
„Веома је важна промотивна улога града Источно Сарајево, јер желимо да сви виде да је то отворен град у који се долази и из којег се све мање одлази“, додаје Вуковић.
Као фокус интересовања Градске управе, Вуковић је означио Универзитет у Источном Сарајеву , нагласивши да се проблеми рјешавају без политичког утицаја.

„Увијек кажем да је Универзитет стуб опстанка И останка народа на подручју Источног Сарајева и цијелог истока Републике Српске. Можемо констатовати да смо на веома добар, примјерен и поштен начин развили добре односе са Универзитетом у Источном Сарајеву“, истиче Вуковић.
Вуковић каже да је и Омладински олимпијски фестивал (EYOF) 2019.предмет интересовања великог броја људи из сточног Сарајева, додавши да је град Источно Сарајево привилегован због тога што је добио прилику од Европског олимпијског комитета (ЕОК) да организују ову манифестацију заједно са градом Сарајевом.
„То је нама шанса да се вратимо на сцену организације великих такмичења у зимским спортовима, да реализујемо одређене инфраструктурне пројекте, али и да промовишемо туристичке потенцијале и капацитете које имамо на подручју града“, каже Вуковић.
Према његовим ријечима, важне инвестиције су урађене на подручју Јахорине и Требевића, што је охрабрење за укупан убрзан развој туризма на простору града.
„Приватни инвеститори на Требевићу су својим средствима и потезима допринијели да то постане озбиљно излетиште у околини Источног Сарајева и Сарајева“, наводи Вуковић.
Вуковић очекује да се други дио пројекта изградње гондола Пале-Јахорина заврши у наредном периоду. Јер ће то бити развојна шанса цијеле регије.
„Заиста је за поштовање то што је урадило предузеће „Majnex“ и на неки начин, заиста смо дужни и ми у Граду да то споменемо као један од највећих приватнихподухвата у 2017. години“, напоменуо је
Отварање градске пијаце у Палама је један од најзначајнијих догађаја у претходној години.
„За свако поштовање је то је урађено уз помоћ општине Пале, да се направи репрезентативан објекат који је пружио општини Пале нови садржај, а с друге стране запослио велики број људи“, додаје Вуковић.
За наредну 2018.годину, Градска управа има велике планове: како градоначелник Вуковић каже, заједно са општинама и у сарадњи са Полицијском управом Источно Сарајево финансираће пројекат „За безбједније Источно Сарајево“. На свим главним саобраћајницама, улазима и излазима у свим општинама биће инсталисане савремене камере, што би требало у значајној мјери помоћи у откривању свих врста кривичних дјела И подићи степен безбједности на виши ново.
Вуковић додаје да ће Град изградити потпуно нови Ватрогасни дом на подручју општине Источна Илиџа – која је бесплатно уступила земљиште и ослободила Град плаћања ренте и уређења, а који ће служити као база за заштиту од пожара за општине Источна Илиџа И Источно Ново Сарајево.
„Сигурно је важно што ћемо и средњошколске центре додатно финансирати у наредној години.Издвајамо 450.000 КМ за материјалне трошове за четири средње школе, али ћемо у наредној години финансирати и одређене пројекте у школама“, каже Вуковић.
Према његовим ријечима, Град ће суфинансирати рјешавање проблема гријања на топловоду до школе у општини Соколац, наПалама- пројекат „Енергетске ефикасности у СШЦ Пале“, а у два средњошколска центра у Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву -пројекат видео надзора И набавке нових учила која су им неопходна.
„Наставићемо И добру сарадњу са Борачком организацијом. Осим редовних средстава, у износу 150.000 КМ за допунска права бораца, у наредној години ћемо помоћи одржавање гробља „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу са 50.000 КМ. Имамо намјеру да помогнемо са 30.000 КМ наставак изградње Спомен-обиљежја Вељине, гдје би општина Источна Илиџа требало да уложи још већа средства, како би се направио озбиљан помак ка завршетку реализације тог пројекта”, рекао је Вуковић.
„На Палама, родном мјесту Републике Српске, финансираћемо израду пројектне документације за Музеј одбрамбено-отаџбинског рата , са чим је сагласан и предсједник БОРС генерал Савчић” каже Вуковић.
Вуковић је на крају подвукао да је признање које је недавно добио у БањаЛуци „Најградоначелник у БиХ у 2017. години“ заслуга великог броја сарадника али прије свега свих становника Источног Сарајева који су за нешто више од двије деценије снагом, ентузијазмом И вјером изградили нови град, који је сада угодно мјесто за живот и опстанак српског народа на овом простору.