ПАЛЕ- Усвојен буџет за 2018. годину у износу 12.027.900 КМ

1732

Скупштина општине Пале усвојила је данас буџет за 2018. годину од 12.027.900 КМ, што је за око два милиона више у односу на планирани буџет за ову годину.
Одборници су на данашњој сједници усвојили и ребаланс буџета за ову годину у износу од 11 милиона КМ, што је за око милион КМ више у односу на план.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је важно што је буџет за наредну годину усвојен једногласно, јер је он инвестициони, а у ових 12 милиона КМ је и милион КМ од Владе Републике Српске и 1,2 милиона марака кредитних средстава за куповину имовине фабрике „Фамос“ .

Говорећи о скупштинској већини, које данас није било јер је на обје стране било по 12 одборника, он је рекао да она није важна и да није битно ко којој политичкој партији припада, него да сви мисле исто.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић истакао је да је важно то што су у креирању буџета за наредну годину учествовали сви одборнички клубови.

Он је навео да је Скупштина општине данас донијела одлуку о повећању одборничког додатка са 300 на 400 КМ, за шта нису гласали одборници СДС-а, који су били уздржани.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина каже да је буџетом за наредну годину планиран већи број инфраструктурних радова.

Говорећи о повећању одборничког додатка, Шкипина је навео да су за ову одлуку били сви шефови клубова одборника и да му није јасно зашто је СДС био уздржан.

Он каже да је повећање одборничке накнаде у складу са Законом о локалној управи и самоуправи, додајући да мање општине у окружењу имају веће одборничке накнаде.

Шеф Клуба одборника СДС-а Младен Копривица рекао је да је СДС био уздржан приликом доношења одлуке о повећању одборничких накнда зато што неки одборници заслужују повећање, али је много више оних који својим радом и залагањем то нису заслужили.

„Један од разлога је и то што се та средства могу уложити у значајније ствари“, напоменуо је Копривица.

Говорећи о скупштинској већини, он је поручио начелнику да престане трагати за 13. одборником јер „неће успјети у томе“.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Мирослав Симовић нада се да ће извршење буџета за 2018. годину бити много лакше у односу на ову годину, када је начелник наслиједио велике дугове које је требало вратити.

Одборник ПДП-а Милан Маџгаљ рекао је да је ова странка као допунску тачку дневног реда предложила резолуцију којом се осуђује пресељење Правобранилаштва Српске, сједиште замјеника Источно Сарајево, са Пала у Лукавицу, што је једногласно усвојено.

„Ово је једна у низу институција која је отишла са Пала, а прије двије године је био покушај да се са Пала пресели и Центар јавне безбједности Источно Сарајево“, подсјетио је он и додао да се мора уважавати чињеница да су Пале „родно мјесто“ Републике Српске и да су ту настала прве институције.

Маџгаљ каже да, након ове резолуције, не очекује да се Правобранилаштво врати на Пале, али апелује да буде заустављен даљи одлазак институција са Пала.

 

 

/Срна/