ГРАДСКА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА: ПОТРЕБНА КОНКРЕТНА ПОМОЋ ПРИВРЕДНИЦИМА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1212

„Градска развојна агенција предузима конкретне активности с циљем подршке привредним субјектима у Источном Сарајеву у превазилажењу проблема насталих појавом вируса корона. У наредном периоду настојаћемо да пронађемо најбоља рјешења за приватне предузетнике који већ биљеже губитке изазване смањеним обимом посла или престанком пословања због новонастале ситуације. Циљ нам је да идентификујемо конкретне мјере које ће помоћи у санирању или ублажавању штете коју трпи приватни сектор у нашем граду“, рекла је директор Градске развојне агенције Источног Сарајева Младенка Пандуревић.

Пандуревићева је појаснила да је Градска развојна агенција, у сарадњи са привредним субјектима, почела истраживање о томе који су то конкретни начини помоћи која је неопходна власницима малих и средњи предузећа и самосталним предузетницима.

Према њеним ријечима, извјесно је да ће приватни сектор бити суочен са бројним проблемима и у наредном периоду, јер нико не може да предвиди колико ће трајати ова ситуација. Град Источно Сарајево и Градска развојна агенција настојаће да, у оквиру својих надлежности, допринесу превазилажењу овог проблема, те да пруже помоћ и подршку пословној заједници.

„Из тог разлога, почели смо истраживање о томе шта су највећи проблеми приватних предузетника и које су мјере које би њима, заиста, конкретно помогле у овој ситуацији. Свјесни тренутне ситуације и чињенице да приватни предузетници не могу сами да превазиђу проблеме са којима су се сусрели, израдили смо два упитника, намијењена власницима малих и средњих предузећа и самосталних предузетничких радњи, који ће нам помоћи да дођемо до конкретних рјешења“, појаснила је Пандуревић, додајући да се упитници могу пронаћи на веб страницама Градске развојне агенције и Града Источно Сарајево.

„Позивамо власнике приватних предузећа и самосталне предузетнике са подручја нашег града да се у што већем броју одазову нашој иницијативи, да издвоје мало времена и попуне упитнике које смо припремили, јер ћемо на тај начин створити ширу базу података и добити одговоре на многа важна питања која се тичу пословања привредних субјеката у нашем граду и штете коју трпе због новонастале ситуације“, истакла је Пандуревићева, додајући да ће предузетници који се већ налазе у РАИС-овој бази података упитник добити на своју мејл адресу.

Пандуревићева каже да је на подручју града Источно Сарајево регистровано више од 2.000 привредних субјеката, а да се у бази Градске развојне агенције налази око 480 активних предузећа и самосталних предузетника.

„Надам се да ћемо доћи до конкретних резултата, те понудити одговарајућа рјешења и мјере којима ћемо заједнички превазићи ову ситуацију. Приједлоге мјера које утврдимо са пословним субјектима у нашем граду прослиједићемо локалним заједницама и Влади Републике Српске. Тај документ биће добра полазна основа и за аплицирање ка међународним донаторима и ИПА фондовима, који ће, кроз ребаланс буџета, предвидјети одређена средства за санирање посљедица изазваних вирусом корона“, закључила је Пандуревић.

Градска развојна агенција Источно Сарајево почела је истраживање о утицају кризе узроковане вирусом корона (КОВИД-19) на пословање предузећа у Источном Сарајеву. С тум у вези, креиране су двије врсте упитника, за сектор малих и средњих предузећа (МСП) и  за самосталне предузетнике(СП), без обзира на дјелатност коју обављају.

На основу резултата истраживања, Агенција ће предузети одговарајуће мјере, с циљем подршке приватном сектору  у Источном Сарајеву. Истраживање ће показати који су конкретни облици помоћи који би надлежне институције у локалним заједницама, али и на свим осталим нивоима власти у БиХ, требало да предузму, како би биле ублажене негативне посљедице изазване вирусом корона на пословање приватног сектора у Источном Сарајеву.

 

Упитник за мала и средња предузећа (МСП) можете пронаћи OВДЈЕ.

Упитник за самосталне предузетнике (СП) можете пронаћи OВДЈЕ.