НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА 10 ЗАРАЖЕНИХ, ЧЕТИРИ ЛИЦА ХОСПИТАЛИЗОВАНА

878

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас, након састанка Градског штаба за ванредне ситуације, да су, према информацијама које је добио од в.д. директора Болнице „Србија“ Небојше Шешлије, у тој здравственој установи смјештена четири лица која су позитивна на вирус корона, али да нико од обољелих није животно угрожен.

„На подручју нашег града тренутно је евидентирано 10 лица позитивних на вирус корона, што није много, али морамо да будемо спремни уколико се тај број повећа. Тренутно немамо разлога за велику забринутост, али не смијемо да се опустимо“, констатовао је Вуковић.

„Директор болнице нас је на данашњем састанку обавијестио да су, у случају ескалације ситуације, обезбијеђени капацитети и неопходни услови за смјештај до 45 лица у ковид изолаторијум“, нагласио је Вуковић. Вуковић је рекао да је у току дезинфекција објекта болнице, коју врше стручњаци из Русије, те захвалио руској амбасади у БиХ која је допринијела томе да се и та врста помоћи обезбиједи у Источном Сарајеву.

Вуковић је позвао грађане Источног Сарајева да поштују мјере ограничења које ће бити на снази за вријеме васкршњих празника, како не би дошло до ширења заразе, те да учине све да Васкрс, који ће провести код куће са својом породицом, буде, заиста, најрадоснији празник.

„Информације из Полицијске управе Источно Сарајево показују да грађани генерално поштују све прописане мјере“, додао је Вуковић.

Он је захвалио свим припадницима Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево који, поред својих редовних активности, врше и прање улица и дезинфекцију јавне површине.

Вуковић је нагласио да Инспекција града Источно Сарајево врши здравствено-хигијенски преглед и увид рјешења оних који иду у изолацију и самоизолацију, а имају обавезу и да надзиру да ли су марже на основне животне намирнице на нивоу од 5. марта.

Градоначелник је подсјетио да је Градска управа обезбиједила значајну донацију заштитне опреме здравственим установама на подручју Источног Сарајева, за Полицијску управу и домове за стара лица, као и друга удружења и организације, Вуковић је рекао да је у припреми и контигент са заштитним одијелима и алкохолом за дезинфекцију, до којих није лако доћи на тржишту.

Он је захвалио фирмама, организацијама и појединцима на донацијама.

Када је ријеч о карантинима за обољеле на подручју града, Вуковић је навео да су обезбијеђени на Палама, за ову и општине Соколац и Источни Стари Град, а на подручју општине Источно Ново Сарајево за ту општину и Источну Илиџу и Трново.

„То је добро рјешење јер је лакше оперативно организовати подршку у смислу сталне здарвствене заштите, исхране, обезбјеђивања достојанственог боравка људи“, рекао је Вуковић.

Представник Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић истакао је да на подручју које покрива овај регионални центар тренутно има 217 лица под надзором, а за 1.043 лица је истекао здравствени надзор.

Он је нагласио да се тестирања на вирус корона врше у домовима здравља и у Болници „Србија“, те да је до сада урађено 296 тестова.

Према његовим ријечима, из карантина су отпуштена 43 лица, данас је тестирано још 11 лица и ако се утврди да су они негативни иду у кућну изолацију до истека времена за које им је изречено рјешење инспекције.

„Ниједно лице није изашло, а да није добило негативан налаз и оно се и даље налази под здравственим назором и контролом Комуналне полиције“, рекао је Миовчић, појаснивши да се контролни налази раде два пута.

 

Град Источно Сарајево/Срна

прилог: ОСМ ТВ