ИНТЕНЗИВИРАНА САРАДЊА ГРАДОВА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ТРЕБИЊЕ

232

Градоначелници Источног Сарајева Ненад Вуковић и Требиња Мирко Ћурић истакли су данас да ће ова два града наставити сарадњу и размјену искустава, првенствено, у области туризма и подршке пољопривредницима. На састанку који је одржан у оквиру званичне посјете делегације града Источно Сарајево Требињу, наглашено је да су размијењена позитивна искуства и из области политике према младима, социјалне политике, те договорена заједничка сарадња у области приједлога за промјену законских аката и подаката посредством Савеза општина и градова Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да ће са градом Требиње направити заједничку туристичку понуду.

Према његовим ријечима, током разговора доста пажње је посвећено боравишној такси и сивој зони која се појављује у овој области, о инспкецијском надзору те питањима функционисања комуналне полиције.

„За нас од великог значаја је био разговор о Аграрном фонду који је недавно основан у Источном Сарајеву, а у разговору са домаћинима из Требиња сазнали смо неке примјере добре праксе који нама могу бити од велике помоћи“, рекао је Вуковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да Град Требиње колегама у Источном Сарајеву може да понуди значајна искуства у области пољопривреде, посебно са аспекта оснивања Аграрног фонда, који у овом романијском граду тек треба да почне да дјелује.

Ћурић је казао да политичке баријере не смију да буду препрека за сарадњу и да треба да се споје људи који желе да раде и да унапређују живот у ове двије локалне заједнице.

У склопу посјете састали су се и директори туристичких организација Источног Сарајева Игор Тошић и Требиња Марко Радић који су разговарали су данас о наставку сарадње и пројектима са циљем повећања броја туриста и развоја туризма у ова два града.

„Овдје је ријеч о два најпопуларнија туристичка мјеста – Источном Сарајеву и Требињу. Источно Сарајево важи за центар зимског туризма са великим потенцијалом за развој љетног, као што је град Требиње“, рекао је Тошић новинарима и додао да у том смислу ови градови заслужују промоцију.

Према његовим ријечима, разговарано је о пројектима који би се односили на заједничке промотивне материјале, као што су адреналински туризам у Источном Сарајеву, винске туре у Требињу или слични садржаји који ће бити накнадно дефинисани у складу са потребама тржишта.

Радић је подсјетио да су ове двије туристичке организације прије двије године потписале Протокол о сарадњи и да је заједнички рад интензивиран.

„Ми смо прави примјер како двије туристичке организације могу да функционишу, размјењују искуства и једна другој повећавају капацитете и унапређују сопствени рад“, нагласио је Радић.

Делегацију из Источног Сарајева у посјети Требињу чинe градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, предсједник Скупштине Града Мирослав Лучић, директор Tуристичке организације “Јахорина – Источно Сарајево” Игор Тошић, директор Аграрног фонда Ивана Новаковић, шеф кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Југовић, те представници медија са подручја града Источно Сарајево.

   

     ИС радио