ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОБИЈА НОВЕ ТУРИСТИЧКЕ САДРЖАЈЕ

763

,,Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије“, назив је пројекта чијом имплементацијом ће наш град добити нове туристичке садржаје, попут прве ферате у БиХ са висећим мостом.

Виа Динарика иницијатива има за циљ да успостави туристичке стазе у Динаридима, бијелу, плаву и зелену. Идеја је да се повеже већина природних и културних знаменитости као и планинске заједнице у овој регији.

Носилац пројекта је Туристичка организација ,,Јахорина“, а један од партнера на пројекту je Развојна агенција града Источно Сарајево. Укупна вриједност пројекта је 505 хиљада КМ.

Пројекат ,,Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско-романијске регије“ спроводи ЕU4Business, а финансирају га Европска унија и Савезна Република Њемачка.

,,Партнери на пројекту учествују са 113.500 КМ. Наш приватни партнер учествоваће са 21.000 КМ кроз грађевинске радове“, истакла је Младенка Пандуревић, директор Развојне агенције Источно Сарајево

Градска Развојна агенција Источног Сарајева суфинансира пројекат са нешто више од 46.000 КМ, а спровођење пројекта трајаће 18 мјесеци. У том периоду сви партнери имаће своје улоге.

,,Градска Развојна агенција Источно Сарајево понијела је терет писања и припреме овог пројекта, а имамо и своје активности у оквиру спровођења. Општи циљ је допринос развоју туристичких потенцијала дуж зелене линије Виа Динарике у БиХ, док је специфични циљ пројекта валоризација туристичких потенцијала побољшањем постојећих и развојем нових турустичких садржаја и интернационализацијом туристичке понуде зелене линије“, нагласила је Пандруревићева.

Зелена линија Виа Динарике пролази кроз три градске општине, Пале, Соколац и Источни Стари Град. Након свега урађеног кроз овај пројекат, направиће се и пет туристичких пакета који ће бити пласирани како на босанскохерцеговачко тако и на међународно тржиште. Овим би наш град туристима требало да постане једна од најпримамљивијих дестинација у БиХ, али и шире.

,,На Романији, тачније на Црвеним стијенама треба да буде постављена ферата за безбједно пењање стијенама, а то ће бити прва ферата у БиХ која ће имати и висећи мост. Пјешачке и бициклистичке стазе у дужини од 45 километара које ће повезати Новакову и пећину Орловача биће мапиране и уређене. На локалитету Бруса треба да буде инсталиран први летећи балон у БиХ, вјештачка стијена, дјечије игралиште и теретана на отвореном“, рекла је Пандуревићева.

Пројекат осим наведених радова подразумијева и низ других активности попут посјете сајмовима туризма, едукације и обуке туристичких радника из БДС-а и ИТ технологија. Већ сутра сви партнери на овом пројекту учествоваће на онлајн семинару на којем ће добити конкретне смјернице за рад након којих креће спровођење пројекта.

/ИС Радио/