ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У СЕЛУ ЧЕМЕРНО

641

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Вељко Лазић изразио је сумњу да ће одговорни за страховити злочин над мјештанима села Чемерна код Илијаша бити адекватно кажњени.

„Почео је процес у Суду БиХ, међутим, чисто сумњам да ће бити неког доброг резултата и да ће бити осуђени прави злочинци. Овдје су људи побијени на најсвирепији начин, а читаво село је сравњено са земљом“, рекао је Лазић новинарима у Чемерну гдје је данас обиљежено 28 година од напада муслиманских снага на ово село у којем су убијена 32 мјештанина српске националности.

Лазић је рекао да је задатак ове организације да његује сјећање, обиљежи и посјећује сва мјеста страдања Срба и да их на тај начин сачува од заборава.

Радоје Лазендић, отац убијеног младића Љубише, присјетио се да је у село дошао након напада и да је све билио мирно и тихо, те да је већ код прве куће наишао на тијело Новице Цвјетковића, а мало даље на гомилу са осам лешева, након чега је у запаљеној штали нашао и тијело свога сина. „У ово село сваки пут долазим са тугом и болом, овдје више нема живота, присутна је само смрт“, рекао је Лазендић.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да је данашњи дан прилика да се сви поклоне невиним српским жртвама, које су мучки убиле муслиманске снаге.

„Ово је прилика да сви видимо какав је био карактер и идеологија тадашњег муслиманског руководства у БиХ. Била је то идеологија да се затре све што је српско. Ово је прилика да се јавност упозори да се овакви догађаји више не смију поновити, али и апел домаћим и међународним правосудним институцијама да зликовци коначно буду адекватно кажњени“, поручио је Вучетић.

Злочин над српским цивилима у данас потпуно пустом селу Чемерно догодио се у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године када су га напале муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова. Припадници тадашње Територијалне одбране /ТО/ Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село сравнили са земљом. Најмлађа жртва имала је 16 година, најстарија 80.

Током напада на Чемерно убијени су готово сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту све униште. Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено све што се могло понијети. Село је остало разорено и спаљено.

Жртве напада муслиманских снага на Чемерно су чланови породице Буњевац – Милош, Миросава, Ранко, Славојка, Ђорђо, Ковиљка, Горан и Рајко.

Убијени су и Новко Ћетковић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, чланови породице Дамјановић – Спасенија, Ранка, Јадранка, Стака и Здравко, Мирослав и Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, ЛЈубиша Лазендић.

У нападу мислиманске војске убијени су и Милован и Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко, Јања и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је 8. марта 2007. године поднијело допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака који су осумњичени за ове злочине.

Тужилаштво БиХ оптужило је ДЖемала Хаџића, Теуфика Турудића, ДЖемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехруа Ганића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Према наводима оптужнице, Хаџић је у то вријеме био командант Првог одреда „Сретно“ тадашње ТО Бреза, којем су били потчињени припадници Прве и Друге чете ТО Какањ.

Турудић је, према оптужници, обављао функцију командира Друге чете ТО Какањ, док су Смоло, Сенад, Бењамин и Харис Сикира били припадници другог вода те чете.

Тужилаштво БиХ терети Дурака, као активног полицајца и руководиоца припадника активног и резервног састава Станице јавне безбједности Илијаш, чији је припадник био и Спахић, док је Мирсад Бешлија оптужен као командир чете ТО Корита, која је припадала ТО Илијаш, чији су припадници били и Нусрет и Мирзет Бешлија.

Оптужен је и Нехру Ганић у својству команданта Општинског штаба ТО Бреза, који се терети да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају извршење напада на Чемерно, није спријечио ово кривично дјело, односно није казнио извршиоце.

Оптужница их терети да су 10. јуна 1992. године извршили напад на село Чемерно, пуцањем, бацањем бомби, мучењима, паљењем покретне и непокретне имовине, што је довело до смрти 32 лица српске националности оба пола, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

У Суду БиХ у току је судски процес против оптужених за злочине почињене над Србима у Чемерну.

/Срна/