ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОБИЛО ПАМЕТНЕ КЛУПЕ

950

У општинама  Источна Илиџа, Пале и Соколац  данас су постављене „паметне клупе“, које омогућавају кабловско и бежично пуњење мобилних телефона и електронских уређаја, као и приступ интернету. Пројекат је реализовала Градска развојна агенција  Источног Сарајева.

Директор агенције Младенка Пандуревић рекла је да је у протеклом периоду реализован пројекат енергетске ефикасности, односно, концепт паметног града кроз уштеду електричне енергије у јавној расвјети.

„На шеталишту У Источној Илиџи раније су постављени сензори који омогућавају уштеду електричне енергије, а уграђени су и сензори који мјере температуру и квалитет ваздуха, односно, емитовања штетних гасова“, рекла је Пандуревић.

Пандуревић је рекла да је све уштеде могуће директно пратити путем апликације.

„Планирамо да, у сарадњу са Градском управом, урадимо и софтвер, односно,  апликацију која ће, кроз увођење нових технологија, пратити развој града и бити сервис грађана који ће на једном мјесту прикупљати и анализирати све податке“.

Пандуревићева је појаснила да је оствареним уштедама у реализацији првог дијела пројекта паметног града, омогућена и набавка паметних клупа, које су данас постављене у три градске општине.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић изразио је задовољство реализацијом пројеката који доприносе модернизацији Источног Сарајева.

„Градска развојна агенција реализовала је и у претходоном периоду  сличне пројекте који ће, сигуран сам, уз подршку Градске управе и јачање капацитета Градске развојне агенције, наредних година омогућити много значајније инвестиције, али и рационализацију јавне потрошње и уштеде у локалним буџетима“, рекао је Лучић.

 „Драго  ми је што ће млади људи, који ће вјероватно највише користи ове паметне клупе које су данас постављене,  имати додатни садржај и мјесто за дружење на отвореном“, додао је Лучић.

Лучић је подсјетио да је Град Источно Сарајево први  град у Босни и Херцеговини који је  ушао у заједницу  европских  и свјетских „паметних градова“.