ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДОМАЋИН „РИТМА ЕВРОПЕ“ СЉЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

813

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и директор „Ритма Европе“ Игор Карадаревић потписали су данас споразум о сарадњи у организацији и реализацији највећег дјечијег музичког такмичења овакве врсте у Европи. Међународно музичко такмичење „Ритам Европе“ први пут ће бити одржано у Републици Српској, а Источно Сарајево ће крајем маја или почетком јуна идуће године бити град домаћин финалног такмичења.

Вуковић је изразио задовољство што ће, овом пројекту у којем ће учествовати петнаестак градова из Републике Српске, домаћин бити управо Источно Сарајево.

Вуковић је додао да се овај пројекат може назвати дјечијом евровизијом, која ће бити одржана у Републици Српској, али која се паралелно одвија у још десетак земаља Европе.

„У наредних неколико мјесеци биће организоване аудиције за дјецу у свим општинама у Источном Сарајеву, а надам се да ће многа дјеца из нашег града учествовати у финалној вечери такмичења“, рекао је Вуковић, додајући да ће милионски аудиторијум, путем неколико националних тв кућа које ће преносити ово такмичење, имати прилику да види име нашег града и све оно што град нуди.

Вуковић је захвалио амбасадорима земаља ЕУ, Аустралије и Израела који подржавају ову манифестацију.

Директор „Ритма Европе“ Игор Карадаревић рекао је да ће се, након 11 година телевизијских преноса у земљама Европе, у наредним годинама фестивал преносити уживо на Радио-телевизији Републике Српске.

„Из Источног Сарајева биће директан телевизијски пренос, а дјеца из 15 или и више градова и општина из Републике Српске учествоваће и пјевати на страним језицима“, навео је Карадаревић и додао да ће се у наредних шест мјесеци, након завршене аудиције, дјеца спремати за ово такмичење.

Карадаревић је појаснио да ће средином децембра бити одржан састанак са директорима основних и средњих школа и осталима који имају везе са плесом и игром, а аудиције је планирана за јануар.

Карадаревић је истакао да, према пропозицијама, право учешћа имају дјеца и омладина од 12 до 20 година. Њих ће припремати тим стручњака из Београда, који има вишегодишње искуство у припреми шоу програма „Твоје лице звучи познато“.

Карадаревић је рекао да дјеца и родитељи неће плаћати никакву надокнаду за спремање за овај телевизијски пренос, захваљујући својим градоначелницима или начелницима општина.

Директор Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“ Игор Тошић представио је данас гостима из „Ритма Европе“  туристичке потенцијале и садржаје које ће учесници, али и гледаоци широм Европе, који ово музичко такмичење буду пратили  у директном телевизијском преносу, моћи да виде у Источном  Сарајеву.

Тошић је рекао да је ова музичка смотра добра прилика да се Источно Сарајево са свим потенцијалима, туристичким и осталим садржајима које нуди, промовише и на овај начин.

„Представио сам нашим гостима туристичке потенцијале , као и резултате онога што је, првенствено на Јахорини, урађено у протекле двије, три године,информисао их о нашим плановима, активностима и очекивањима за наредни период. Туризам на Јахорини је у експанзији, очекујемо много од предстојеће зимске сезоне“, рекао је Тошић, додајући да је већ у наредну суботу планирано отварање кабинске гондоле, када ће бити одржан концерт Саше Матића, а да ће зимска сезона бити отворена концертом британске музичке звијезде Брајана Ферија.

Дјечије музичко такмичење „Ритам Европе“ осмишљено је у складу са Европском повељом о учешћу младих у животу на општинском и регионалном нивоу, а циљ манифестације је промоција, развој и препознавање младих талената, те промоција интеркултурних односа, толеранције, родне равноправности, поштовања људских права, сарадње и цјеложивотног учења.