ПАЛЕ- У петак почиње пројекат „Млади у акцији“

913

У оквиру свјетске кампање 16 дана активизма, “Форум театар” из Источног Сарајева представиће пројекат “Млади у акцији – Развијање и спровођење програма за сузбијање малољетничке делинквенције”, чија реализација почиње у петак, 29. новембра, у Средњошколском центру “Пале”.

Пројекат ће бити реализован током наредних седам мјесеци, с циљем промоције здравог начина живота и подизања свијести о родној равноправности код младића и дјевојака, едукацијом о темама које имају велики друштвени значај.

Пројекат подржава општина Пале у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД/, који финансира Европска унија, а реализује Развојни програм Уједињених нација, речено је данас Срни у “Форум театру”.

“Овај пројекат представља стратегију за изградњу и рјешавање важних животних проблема младих у периоду њиховог преласка у доба ране зрелости. Презентација ће бити одржана у амфитеатру СШЦ Пале у петак, 29. новембра, с почетком у 11.20 часова“, изјавила је Срни координатор пројекта Александра Митрић Штифанић.

Осим представљања пројекта, навела је она, средњошколцима ће бити представљене досадашње активности “Форум театра” у области едукације младих, као и циљеви и програм клуба младих који ће бити активиран у оквиру пројекта и који представља ваннаставни механизам за окупљање младих с циљем едукације, креативних мотивационих активности и спровођења акција и кампањских активности у оквиру пројекта.

Према њеним ријечима, овом приликом биће потписан меморандум о сарадњи између “Форум театра” и СШЦ “Пале”.

“Наш циљ је да у оквиру овог пројекта изградимо вјештине потребне младићима и дјевојкама за развијање здравих односа утемељених на родној равноправности. Приликом реализације едукативних активности пројекта биће примјењиван Програм Y – Иновативни приступ у превенцији родно заснованог насиља и промоцији здравих животних стилова код младића и дјевојака, кроз вршњачку едукацију“, рекла је Штифанићева.

Програм “Y” фокусиран је на рјешавање питања родне неједнакости, пракси штетних по здравље и насиље у свакодневном животу младића и дјевојака од 14 до 19 година старости у школама и локалној заједници.

У оквиру пројекта биће формиран клуб младих који ће позитивно дјеловати у школи и локалној средини, а својим активностима ће показати колико су лоше навике штетне за младе људе, како их промијенити едукацијом и осмишљеним активностима.

Током рада клуба биће организоване и јавне кампање, које ће пропагирати здраве стилове живота, као и креативне радионице за чланове.

 

/Срна/