ИСТОЧНО САРАЈЕВО СПРЕМНO ДОЧЕКУЈЕ КАРАВАН ОД 150 БИЦИКЛИСТА

958

Из Источног Сарајева ће 30. јула стартовати Међународна бициклистичка “Трка кроз Србију”, која ће окупити 150 учесника из 20 земаља и биће квалификациона за Олимпијске игре 2020. године у Токију.

Директор “Трке кроз Србију” Владимир Куваља нагласио је да такмичење први пут стартује из Републике Српске и додао да је пракса у свијету да велике бициклистичке трке стартују из других земаља.

Према његовим ријечима, овогодишња “Трка кроз Србију” једна је од најмасовнијих, што показује број такмичара из многих европских земаља, међу којима су Француска, Италија, Холандија, Велика Британија и Румунија.

“Овогодишња 59. `Трка кроз Србију` стартује из Источног Сарајева 30. јула са кружном трком од осам километара и 10 кругова”, рекао је Куваља на конференцији за новинаре на Јахорини.

Он је прецизирао да старт почиње испред зграде Скупштине града Источно Сарајево према кружном току, затим Хиландарском улицом, Касиндолском, гдје ће се пењати регионалним путем Јахорина-Источно Сарајево, па спуштати према водоводу и правити круг код хотела “Еспања” и назад до мјеста старта.

Куваља, који је и генерални директор Удружења за спорт /АФС/, каже да ће комплетан караван бити смјештен на Јахорини с циљем промовисања планине и свих активности које је Олимпијски центар припремио.

Он је истакао да ово није само спортски, већ и туристички догађај у Србији, а сада и Републици Српској који ће бити користан за промоцију ресурса.

Куваља је додао да ће друга незванична етапа кренути 31. јула са Јахорине, а званични старт биће са Пала преко Рогатице до Прибоја, те да ће се 1. августа возити кружна трка на Златибору, након чега се караван сели за Мионицу.

“У Мионици ће бити одржана кружна трка, одакле ће кренути преко Београда. Трка ће бити завршена у Пожаревцу”, каже Куваља.

Он је истакао да је ова бициклистичка трка спортски догађај са дугом традицијом, будући да је први пут организована 1939. године.

Портпарол Олимпијског центра “Јахорина” Сања Черемиџић захвалила је представницима бициклистичких савеза Републике Српске и Србије, као и Влади Српске која је подржала ову манифестацију, градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу и званичницима општина који су помогли реализацију ове трке.

Предсједник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић захвалио је Влади Србије и Влади Републике Српске и свим људима који у овоме не виде само спортски догађај, већ и реализацију Споразума о специјалним паралелним везама.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да ће церемонија отварања бити у Источном Сарајеву, те да град радује што су дио манифестације са традицијом од 80 година. 

“Овогодишња манифестација биће сигурно успјешна и даће резултате који су битни за афирмацију и промоцију града, туристичких потенцијала, укључујући и олимпијску планину Јахорину”, нагласио је Лучић.

Начелник паљанске општине Бошко Југовић рекао је да ће Пале послије 2011. године поново бити домаћин једне савремене бициклистичке трке и захвалио свима који учествују у организацији.

Овогодишња 59. трка под називом “Трка кроз Србију” биће одржана од 30. јула до 2. августа.

 

/Срна/