ПРЕДСТАВНИЦИ РАИС-а НА САСТАКУ ПАРТНЕРА „ПАМЕТНИХ ГРАДОВА“ КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗОВАЛА АГЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТСКИ РАЗВОЈ ИЗ ГРАНАДЕ

891

Представници Градске развојне агенције Источно Сарајево од 01.07. до 03.07.2019. године присуствовали су редовном састанку партнера пројекта ESMARTCITY , који је организовала Агенције за енергетски развој из Гранаде. У овом пројекту РАИС има статус партнера.

Током првог дана одржавања састанка, одговорни партнери за реализацију радних пакета представили су досадашње резултате у имплементацији пројектних активности. На самом крају првог дана, партнери су презентовали пресјек стања реализованих активности у оквиру пилота из области унапређења енергетске ефикасности, те дате смјернице за даље активности.

Током другог дана именована је радна група која ће бити одговорна за креирање тзв. “Зеленог папира промјене иновативних политика”, што представља једну од активности која се реализује у оквиру радног пакета 4. Након тога, одржан је и седми по реду Управни одбор пројекта.

Последњег, трећег дана састанака, од стране домаћина, Агенције за енергетски развој из Гранаде, организована је студијска посјета. У оквиру студијске посјете између осталог посјећен је локалитет гдје ће се имплементирати пилот активност, као и неколико локалитета гдје су представљени неки од најважнијих пројеката из области паметне енергије који су имплементирани или се имплементирају на подручју Гранаде.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Networking” је пројекат који је одобрен у оквиру ИИ позива Интеррег Медитеранског Програма – МЕД чија имплементација траје 30 мјесеци. Укупан буџет пројекта је 2,5 милиона еура. Основни циљ пројекта јесте да се унаприједи иновативни капацитет МЕД подручја успостављањем иновативног екосистема уз примјену концепта “Паметни Град”.