ИВАНЦОВ ПОСЈЕТИО ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО, ВЕЛИКЕ МОГУЋНОСТИ ЗА САРАДЊУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА СА РУСКИМ ГРАДОВИМА

1288

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов рекао је данас, приликом посјете Градској управи Источно Сарајево, да постоје велики потенцијали у области туризма, у оквиру којих је могуће успоставити сарадњу Источног Сарајева и градова у Руској Федерацији.

Иванцов је, с тим у вези, истакао да ће предстојећи зимски Европски олимпијски фестивал младих „EYOF 2019“ у Источном Сарајеву и Сарајеву бити добар темељ за развој сарадње између Русије и Републике Српске.

Иванцов је рекао да ће на EYOF-u учествовати око 160 спортиста из Русије, за које је увјерен да ће уживати током боравка у Републици Српској и БиХ.

„Источно Сарајево је за нас важан и велики дио Републике Српске и ми видимо добру прилику за развоју наше сарадње. Видимо добар потенцијал за развој сарадње у сфери туризма, а веома корисно било би успоставити братимљење Источног Сарајева са неким градом у Русији“, истакао је Иванцов.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ нагласио је да ће сарадња са градоначелником, његовим сарадницима и градом Источним Сарајевом бити настављена и у будућности.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да би било најбоље да се Источно Сарајево побратими са неким руским градом који је универзитетски центар или који баштини зимски туризам.

Вуковић је рекао да је на данашњем састанку било ријечи о руском присуству на овим просторима, али и о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима и факултетима из Русије, те да је наглашена досадашња добра сарадња са универзитетима у Вороњежу и Перму.

„Познато је колико српски народ у Републици Српској и Србији цијени присуство Русије на овим просторима. За нас је Русија и гарант Дејтонског споразума, гарант живота, гарант слободе и гарант у УН. У свим могућим српским питањима Русија заузима важно мјесто“, поручио је Вуковић.

Вуковић је Иванцова упознао о настанку и функционисању града Источно Сарајево, који је, како је рекао, постао најпожељније мјесто за живот у источном дијелу Републике Српске.

Састанку са амбасадором Руске Федерације у БиХ присуствовали су предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић, који су изразили задовољство данашњом посјетом и захвалили Иванцову за све што братска Русија чини за српски народ на овим просторима.