ИСТОЧНА ИЛИЏА- Традиционално богојављенско пливање у Војковићима

1141

Традиционално богојављенско пливање за Часни крст биће одржано у суботу, 19. јануара, у ријеци Жељезници у Војковићима, у општини Источна Илиџа.
Предсједник Организационог одбора ове манифестације Ранко Скакавац изјавио је Срни да су се до сада пријавила 23 такмичара, а да се очекује тридесетак учесника, пошто пријављивање траје до 19. јануара.

Он је навео да ће побједник добити златник који је обезбиједио начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Старт пливачке трке у Војковићима, која се одржава четврти пут, налази се испод Моста Ратка Мочевића, а за Часни крст треба пливати 33 метра која симболизују број година живота Исуса Христа.

Програм манифестације почиње у 9.00 часова служењем литургије у Храму Светог Петра Сарајевског у Војковићима.

У 10.00 часова је велико освештање воде, од 10.00 до 11.00 пријава такмичара, а у 11.30 часова креће литија од Храма до Моста Ратка Мочевића испод којег ће бити старт трке.

Прошле године учествовало је рекордних 18 такмичара, а побједник је био Градимир Миладиновић из Требиња, студент Правног факултета на Палама, који је у пливању за Часни крст учествовао 11 пута.

Организатори ове манифестације су Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“ и Џудо клуб „Фамос“ уз благослов Српске православне црквене општине Војковићи, а средства је обезбиједила општина Источна Илиџа.

/Срна/