ЈЕДИНСТВЕНО ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА: ШТО ПРИЈЕ ПРОНАЋИ НАЧИН ЗА ПОМОЋ ОПТУЖЕНИМ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

1156

Представници општинских и градских власти Источног Сарајева, предсједници општинских борачких организација и Регионалне борачке организације сарајевско-романијске регије, изразили су на данашњем састанку јединствен став кад је ријеч о подизању оптужница за ратне злочине против српског становништва и нагласили да је неправдено оптуженим и њиховим породицама потребна много снажнија подршка, кад је ријеч о правној борби, али и другим облицима помоћи.

„Борачка организација Републике Српске годинама води борбу да, путем фондације која је основана за ове намјене, Влада Републике Српске уплаћује средства за правну и друге видове помоћи борцима који се неправедно терете да су починили ратни злочин. Нисмо и нећемо подржавати лица за која се утврди да су чинила ратне злочине, али имамо обавезу да помогнемо људима који треба да докажу своју невиност“, рекао је предсједник Одбора борачких организација сарајевско-романијске регије Жељко Лалић, додајући да, посљедњих година, велики број људи који нису окаљали углед српског војника и који су током одбрамбено-отаџбинског рата помагали несрпском становништву, мора да пред судом доказује своју невиност.

Лалић је рекао да суд Босне и Херцеговине доноси пресуде искључиво против припадника српског народа, те да је крајњи циљ таквих активности нестанак Републике Српске. Лалић додаје да ће борачке организације сарајевско-романијске регије, уз подршку локалних власти, пронаћи начин да у наредном периоду помогну невино оптуженим саборцима.

„Најновији примјер јесте оптужница против некадашњег начелника Службе јавне безбједности Пале,Малка Коромана, који, не само да није починио ратни злочин, него је помагао несрпском становништву у тој општини, што могу да посвједоче и припадници других народа“, нагласио је Лалић.

„Настојаћемо да у наредном периоду овај проблем ријешимо системски, како би наши суграђани који су неправедно оптужени знали коме и на који начин могу да се обрате у случају да се суоче са лажним оптужбама за ратне злочине на основу лажних свједочења у монтираним процесима“, појаснио је Лалић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић позвао је Суд БиХ да одбаци оптужницу против Малка Коромана која, како је навео, нема никакво правно упориште. „Нека на тај начин покажу да су праведни и непристрасни. Нека на том примјеру докажу да неће судити часним људима који су радили за доборбит свог народа, али нису учинили нажао другим народима“, рекао је Гашановић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да на подручју ове локалне заједнице, током ратних година, нису вршени никакви злочини, да је српски народ Пала помагао својим комшијама и пријатељима других националности.

„Подржаћу све активности које треба да услиједе у вези са овом што смо данас договорили. Нагласићу да у сарајевско-романијској регији не постоји ништа што може да баци мрљу и сумњу да су, током протеклог рата, овдје вршени било какви злочини“, истакао је Југовић.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да данашњи састанак треба да иницира институције Републике Српске да покажу јединство и пруже снажнију подршку оптуженима за ратне злочине.

„Наши грађани који су осумњичени за ратне злочине не смију остати без правне, материјалне и сваке друге врсте помоћи институција Републике Српске, јер одбрана Републике Српске није била њихова приватна борба“, рекао је Парађина.

Парађина је истакао да доказивање истине о страдању српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату мора да буде приоритетно питање и национални, стратешки интерес Републике Српске.

„Свима који су пресуђени, као и онима који ће, можда, сутра бити у неком поступку доказивања истине, морамо показати да наше друштво колективно стоји уз њих и да могу да рачунају на помоћ Републике Српске“, нагласио је Парађина.

Данашњем састанку присуствовали су  градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, начелници шест градских општина, представници општинских борачких организација и Регионалне борачке организације сарајевско-романијске регије.