ЈЕРИНИЋ И КОПУЗ ПОСЈЕТИЛИ ГРАДСКУ УПРАВУ ИСТОЧНО САРАЈЕВО, ЗАХВАЛНОСТ ГРАДУ И ОПШТИНИ СОКОЛАЦ ЗА ПОМОЋ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПРОСЛАВЕ ВИДОВДАНА

1443

„Град Источно Сарајево и општина Соколац пружили су несебичну помоћ и подршку приликом организације и прославе крсне славе ВРС и 3.пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ- Видовдана, која је у јуну прошле године одржана  на Равној Романији. Град Источно Сарајево и општина Соколац били су, заједно са представницима Пука и Министарства одбране БиХ, добри домаћини, показали су велику одлучност и жељу да крсна слава буде обиљежена на високом нивоу и на достојанствен начин, због чега им дугујемо велику захвалност“, рекао је командант 3.пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз, приликом данашње посјете Градској управи Источно Сарајево.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић  рекао је да је веома значајно што је прослава Видовдана прошле године организована на Равној Романији, јер прослава овог датума треба да се осјети  у сваком дијелу Републике Српске. „Са Равне Романије упућена је лијепа порука- да је народ Сарајевско-романијске регије и даље уз српску војну компоненту, која  баштини традицију Војске Републике Српске“, нагласио је Јеринић.

„Дугујемо велику захвалност властима Града Источно Сарајево и општине Соколац, који су нам пружили значајну подршку у организацији ове манифестације и учинили све да прослава на Равној Романији буде достојанствена и једна од најсвечанијих до сада“, истакао је Јеринић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да су представници Града Источно Сарајево са великим задовољством прихватили да учествују у  организацији прославе Видовдана на Равној Романији, те да су томе приступили срцем и са великим ентузијазмом.

„За нас је посебно важно што је то била и прослава јубилеја-25 година од оснивања Војске Републике Српске, а чињеница да је манифестација одржана на подручју Сарајевско-романијске регије даје томе посебну „тежину“ и симболику“, рекао је Вуковић, наглашавајући да су представници градске власти спремни да увијек подрже овакве и сличне манифестације.

Командант 3.пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз уручио је данас начелнику општине Соколац Миловану Бјелици Плакету за остварену сарадњу у чувању традиције и културно-историјског насљеђа ВРС и српског народа, а поводом Видовдана-крсне славе ВРС и 3.пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Бјелица је, захваљујући представницима Пука и Министарства одбране БиХ, рекао да је до сада добио многа признања, али да је ово једно од најзначајнијих, јер долази од српске војне компоненте која слиједи славну традицију Војске Републике Српске.

„Војска Републике Српске, на неки начин, зачета је управо на Сокоцу, а из општине Соколац потичу многи официри ВРС. На Равној Романији уклесана су имена око 4.000 српских бораца, који су у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату изгубили живот за отаџбину. Општина Соколац и романијски крај чувају и његују традицију ослободилачких ратова“, рекао је Бјелица.

Плакета је нешто раније уручена градоначелнику Источног Сарајева Ненаду  Вуковићу, приликом његове посјете 3.пјешадијском пуку Оружаних снага БиХ.

Данашњем састанку присуствовали су предсједник Скупштине града Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић.