ОТВОРЕН 16. ФИС КУП „ЈАХОРИНА 2018“

1655

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић отворила је вечерас на Јахорини,  у присуству  градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и начелника општине Пале Бошка Југовића, 16. ФИС куп „Јахорина 2018“ на којем ће се у слалому и велеслалому такмичити 60 скијаша из 15 земаља.

Традиционална 16. ФИС трка „Јахорина 2018“, ове године посвећена je тестирању за EYOF 2019.

Давидовићева је рекла да је ово традиционално такмичењe које је Министарство породице, омладине и спорта одавно препознало као веома значајно и уврстило га међу пет спортских манифестација које су од посебног значаја за Републику Српску.

Он је нагласила да је Влада Републике Српске донијела одлуку да се укључи и помогне у организацији Европског омладинског олимпијског фестивала- EYOF који ће 2019. године бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву.

„Влада Српске обезбиједила је три милиона КМ за инфраструктуру која ће морати да буде урађена на Јахорини и Двориштима, како би све било спремно за `Ејоф 2019`“, рекла је Давидовићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је  да ФИС трка „Јахорина 2018“ има додатну тежину, због тога што се одржава као тестно такмичење за EYOF 2019.

„У том смислу, ми смо овдје на својеврсном тестирању пред Европским олимпијским комитетом и људима из EYOF-a, да видимо да ли имамо способност да организујемо такво важно такмичење, које ће бити одржано на подручју Источног Сарајева и Сарајева“, рекао је Вуковић.

Вуковић сматра да ће идуће године Источно Сарајево бити центар зимског спорта и изразио наду да ће бити враћен некадашњи сјај олимпијцима, борилиштима и цијелом простору.

Вуковић је истакао да ће на подручју Источног Сарајева бити организована такмичења из четири дисциплине, и то на Јахорини и Двориштима по једна дисциплина, у дворани „Пеки“ на Палама биће одржано такмичење у карлингу, а у Источном Новом Сарајеву такмичење у брзом клизању.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да су током године постигнути завидни резултати у припреми скијалишта на Јахорини, изразивши очекивање да ће тестна трка за „EYOF 2019“ оправдати очекивања.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да ова манифестација представља велику маркетиншку шансу, што потврђује чињеница да на овогодишњем ФИС купу учествују такмичари из 15 земаља.

Представник „EYOF-a“ Јасмин Мехић каже да ће ово такмичење бити добар тестни догађај јер ће на „EYOF-у“ наредне године учествовати такмичари из више од 45 земаља.
„За наредну годину имамо намјеру да доведемо такмичаре из 45 држава на EYOF. Јако је битно оно што је урадио ОЦ „Јахорина“, који је обезбиједио и већ дјелимично уложио више од 10 милиона КМ у стазе које су неопходне за одржавање такмичења“, каже Мехић.

Представник ФИС организације Матијаж Врецл каже да „EYOF 2019“ не би требало бити „превелик залогај“ за организаторе.

Директор такмичења Владимир Лучић рекао је да на стазама има довољно снијега и да су спремне за сутрашње такмичење.

„На овом такмичењу тестираћемо поједине елементе који ће да буду реализовани на EYOF-у, како бисмо видјели да ли смо у потпуности спремни за то такмичење“, каже Лучић.

На 16. ФИС куп-у „Јахорина 2018“ у слалому и велеслалому такмичиће се 60 скијаша из 15 земаља. Сутра ће на стази „Прача“ бити вожен велеслалом у мушкој и женској конкуренцији, а у недјељу, 21. јануара, биће одржано такмичење у слалому.

 

 

 

Срна/sarajevo-rs