КИНЕЗИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА САРАДЊУ СА ИСТОЧНИМ САРАЈЕВОМ У ОБЛАСТИ ТУРИЗМА И СПОРТА

1337

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић угостили су данас делегацију Округа Кеченг из НР Кине, која је у Источно Сарајево дошла с намјером да понуди сарадњу у области туризма и спорта.

Гости из Кине изказали су посебну заинтересованост за туристичке садржаје којима располаже Јахорина и Спортску дворану „Пеки“ на Палама, која би могла да буде искоришћена за припреме полазнике кинеске школе кошарке и кошаркашке клубове из Кине.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да туризам представља стратешку грану привредног развоја у Источном Сарајеву, због чега заслужује посебну пажњу представника градске власти.

Вуковић је рекао да је на састанку са амбасадором НР Кине у БиХ Чен Бо, који је недавно одржан у Градској управи, разговарано о организацији такмичења неколико стотина студената земаља чланица Групе ’16 плус 1′ у Источном Сарајеву и Сарајеву, које би имало за циљ промоцију туристичких потенцијала два града.

„Број кинеских туриста на нашим просторима повећава се из године у годину, што показују и званични подаци. Сматрамо да је то сигнал да треба приступити креирању одговарајуће туристичке понуде, односно, посебног туристичког програма за госте из Кине. Требало би да се боље представимо, да представимо све своје туристичке потенцијале и садржаје којима располажемо, јер већи број туристичких посјета омогућава развој туризма, али и наше економије“, рекао је Вуковић.

Вуковић је истакао да ће промоцији туристичких потенцијала Источног Сарајева допринијети и предстојећи Европски омладински олимпијски фестивал EYOF 2019, за који се до сада пријавило око 1.500 такмичара из 47 земаља.

„Драго ми је што су представници НР Кине исказали заинтересованост за Спортску дворану ‘Пеки’ на Палама, на коју смо веома поносни и која се показала као врло оправдан пројекат, што потврђује и долазак одбојкашке репрезентације Србије на припреме за најзначајнија европска и свјетска такмичења, као и одржавање великог броја међународних спортских турнира“, нагласио је Вуковић.

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је Источно Сарајево један од најпосјећенијих градова у Републици Српској, јер располаже најзначајнијим туристичким потенцијалима и садржајима.

„Туризам је у успону у нашем граду, кад је ријеч о инвестицијама и проширењу туристичке понуде. Протекле зимске сезоне посјетили су нас гости из 54 земље“, рекао је Тошић, додајући да је Источно Сарајево јединствено у окружењу, с обзиром на то да је окружено са четири планине, да је богато природним насљеђем, извориштима, пећинама.

Представници Округа Кеченг изразили су жељу да ускоро буде потписан споразум о сарадњи њихове префектуре и града Источно Сарајево у области туризма и спорта, који би омогућио размјену туриста и спортских колектива.

Кинеска делегација, у пратњи директора Туристичке организације Источно Сарајево Игора Тошића, посјетиће данас Јахорину, Равну планину и Спортску дворану „Пеки“ на Палама.