ЛУЧИЋ: ЕТФ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБРАЗУЈЕ КАДАР КОЈИ МОЖЕ ДАТИ ДОПРИНОС НАУЦИ И ТЕХНОЛОГИЈИ

1303

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је отварању 18. Међународног симпозијума “Инфотех-Јахорина”, чији је организатор Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

 Лучић је, поздрављајући учеснике и госте, изразио задовољство успјешном организацијом и великим бројем учесника симпозијума „Инфотех-Јахорина 2019“, наглашавајући да ЕТФ у Источном Сарајеву образује стручан кадар, који може дати значајан допринос развоју науке и технологије.

„Било би веома значајно да идеје, знања и искуства која се пренесу и размијене на овом научно-стручном скупу нађу своју примјену у пракси, како бисмо имали конкретне примјере и друштвену корист. Повезивање са реалним сектором и конкретна примјена ових знања у пракси-то би требало да буде мисија и задатак оваквих скупова“, поручио је Лучић.

Лучић је истакао да Град Источно Сарајево подржава овај међународни скуп, као и бројне манифестације које организују факултети Универзитета у Источном Сарајеву, а који имају за циљ промоцију универзитета, размјену искустава, стицање нових знања и нарочито њихова примјена у пракси.

„Инфотех-Јахорина 2019“ отворио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Након званичног отварања, представници Градске развојне агенције Источно Сарајево презентовали су учесницима скупа пројекат “Паметни градови – концепт, изазови и трендови”.

Тродневни симпозијум у хотелу “Бистрица” на Јахорини окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.