ЛУЧИЋ И МАЛАГУРСКИ НАЈАВЉУЈУ ФИЛМ О СТВАРАЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

752

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић и познати режисер и продуцент Борис Малагурски најавиће у понедјељак снимање документарног  филма „Република Српска: Борба за слободу“, у чијем финансирању ће учествовати Градска управа Источно Сарајево.

Лучић, који  је један од иницијатора снимања филма, рекао је да ће  у фокусу  овог историјски важног остварења бити тежња српске интелектуалне елите и политичара тог времена да на одговарајући начин одговоре идеји о стварању  муслиманске државе на просторима Босне у Херцеговине, те улози и значају Војске Републике Српске у очувању српских територија.

„Значајан дио филма биће посвећен улози сарајевских Срба у стварању Републике Српске и херојској борби наших бораца који су сачували српске територије током одбрамбено-отаџбинског рата. Формирање Српског Сарајева, након званичног завршетка рата на овим просторима, учврстило је позиције Републике Српске које су добијене Дејтонским мировним споразумом, то је нешто што мора да буде документовано као историјска чињеница“, рекао је Лучић.

Филм о стварању Републике Српске биће представљен на конференцији за новинаре у понедјељак, 9.11.2020. године у 15,00 часова у просторијама Градске управе Источно Сарајево.