ВУКОВИЋ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА ЗАБРИЊАВАЈУЋА

490

Епидемиолошка ситуација на подручју града Источно Сарајево је забрињавајућа, а према подацима Института за јавно здравство Републике Српске на територији нашег града и општина Рогатица и Хан Пијесак имамо око 2.000 заражених вирусом корона, рекао је градоначелник Ненад Вуковић.

Вуковић је истакао да је то стање које у значајној мјери забрињава и оптерећује здравствени сектор у нашем граду, те додао да је бројка од 70 пацијената премашила капацитет лежаја у ковид одјељењу.

”Морам рећи да сада имамо 70 обољелих у Болници и да смо тиме превршили онај број лица који имамо предвиђен ковид одјељење, које је смјештено на старој пулмологији, тако да у централној згради болнице се налазе и други пацијенти обољели од вируса коорона”, каже Вуковић.

Вуковић истиче да су, са друге стране, и домови здравља све оптерећенији и све теже функционишу јер и они, према његовим ријечима, морају да пружају и стандардне здравствене услуге.

”Здравствени радници су уморни, доста их је заражено вирусом и неки се налазе на боловању, тако да је неизвјесно како ћемо завршити ову годину и изаћи из евидентне кризе”, истакао је Вуковић.

Он је напоменуо да је на ванредној сједници Штаба за ванредне ситуације града Источно Сарајево сугерисано општинским штабовима и начелницима, односно командантима тих штабова да уведу ригорозније мјере против сузбијања вируса корона.

”Ми смо општинским штабовима сугерисали да уведу ригорозније мјере од оних које прописује Републички штаб за ванредне мјере. Подсјећам становнике, да ми због специфичности града у чијем саставу је шест градских општина имамо и градски штаб за ванредне мјере, као и шест општинских штабова и највећа одговорност и терет је управо на тим општинским штабовима и због тога смо сугерисали начелницима општина, односно командантима општинских штабова за ванредне мјере да морају спроводити ригорозније мјере од оних које спроводи Републички штаб”, додао је Вуковић.

Вуковић је рекао да је свјестан тога да је у току и предизборна кампања, али да је важно да ипак прије свега здравље грађана Источног Сарајева стави на прво мјесто.

/БН ТВ/