ЛУЧИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА НЕСТАЛИХ

1403
Источно Сарајево - нестали - полагање вијенаца2

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић положио је данас вијенац на улазу у Спомен-костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву, у којој се налазе неидентификоване српске жртве.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца, представници Града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије обиљежили су Међународни дан несталих.

Предсједник Одбора погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске за Сарајевско-романијску регију Славица Попић Харт рекла је да Српска трага за 1.671 несталим лицем.

Она је истакла да су у Републици Српској налазе три костурнице, у којима се налази 657 неидентификованих тијела, од којих се 316 налази у костурници у Бањалуци, 275 у Источном Сарајеву, а 66 у костурници у Невесињу.

„Сва ова тијела пронашла је комисија за тражење несталих Републике Српске, а нека од тијела се налазе и по 10 година у костурницама. Има и оних која су пронађена још у току рата и још чекају на идентификацију“, истакла је Хартова.

За спор процес идентификације, као и за необјављивање резултата ДНК-а анализе тијела у костурницама, према њеним ријечима, одговорна је Међународна комисија за тражење несталих лица.

„Указала бих и на лош рад и опструкцију Института за тражење несталих БиХ, када је ријеч о тражењу несталих лица из реда српског народа“, нагласила је Хартова, те додала да је циљ данашњег окупљања да се средствима јавног информисања утиче на јавност и покуша извршити притисак на оне који би требало да раде на проналажењу и идентификацији несталих.

Она је рекла да више од 20 година након рата у БиХ неке породице несталих Срба нису сахраниле своје најмилије.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је да се сви у Републици Српској морају активније укључити у ову проблематику, јер је туга оних породица које немају гдје доћи, запалити свијећи и исплакати се – највећа.

„Недопустиво је што је велики број родитеља несталих напустио овоземаљски живот из биолошких разлога, а да нису дочекали да сахране своје најмилије, запале свијећу и окаде њихове гробове“, каже Лалић.

Он је навео да постоје опструкције бошњачких представника у свим институцијама, те исказао незадовољство радом српских представника у тим институцијама, посебно у Институту за тражење несталих лица БиХ за које је рекао да су нестручни и неспособни.

Лалић је изразио сумњу да су кости неких несталих Срба са подручја ове регије чак сахрањени у Сребреници, што је, како је рекао, недопустиво.

Он се нада да ће БОРС и надлежни у Републици Српској заједнички „пронаћи праве људе“ који ће радити на проблему тражења и идентификације несталих што интензивније.

Милан Мандић, који већ 26 година тражи оца и четири најближа рођака, рекао је да се, нажалост, нигдје није дошло у тражењу и идентификацији несталих Срба.

Он је истакао да бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић има подршку свих институција у ФБиХ, па и БиХ, док српски члан Милутин Мишић нема ничију подршку.

За породице несталих Срба, према ријечима Мандића, Мишић је велики борац који не дозвољава да се ишта уради у Институту мимо закона, те се против њега подносе кривичне пријаве.

Мандић, који је и предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, позвао је све партије у Републици Српској на јединство и пружање подршке Мишићу да 140 српских захтјева за ексхумацију не би чекало у Тужилаштву БиХ.