СИСТЕМ ЗАШТИТЕ И СПАСАВАЊА ПОТРЕБНО ПОДИЋИ НА ВИШИ НИВО

1238

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић разговарали су данас са директором Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милетом Међедом о сарадњи Градске управе и Републичке управе цивилне заштите, првенствено кад је ријеч о активностима Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево и Горске службе спасавања Јахорина, те дјеловању у случају елементарних непогода.

Градоначелник Источног Сарајева рекао је да је изузетно значајно то што је сједиште Републичке управе цивилне заштите на подричју града Источно Сарајево, те да је за овај град важно да што више установа, републичких институција и управа буде управо на овим просторима.

Вуковић је поновио да је Источно Сарајево сложен и специфично организован град,  којем са републичког нивоа треба посветити више пажње.

„У надлежности Градске управе јесте и заштита од пожара. На подручју четири градске општине налазе се одјељења Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево. Имамо намјеру да у наредном периоду издвојимо значајна средства за изградњу новог ватрогасног дома на подручју општине Источна Илиџа“, рекао је Вуковић.

Вуковић каже да су досадашња искуства показала да је одјељење Територијалне ватрогасне јединице неопходно и у Источном Старом Граду.

„Велики број пожара регистрован је на том подручју сваке године. Подручје те општине територијално је разуђено, има много шуме, ливада и неприступачних терена, а најближе ватрогасне екипе налазе се у Палама и Сокоцу“, истакао је Вуковић.

Градоначелник је истакао да су за Градску управу важне и активности које проводи Горска служба спасавања Јахорина, те нагласио да је њихово дјеловање потребно системски организовати.

„С обзиром на то да је туризам у надлежности Града Источно Сарајево, веома нам је важно и да током туристичке сезоне на Јахорини, али и другим дестинацијама- Требевићу, Романији и Равној планини, имамо организовану службу спасавања, како би непријатне ситуације и несреће свели на најмању могућу мјеру“, каже Вуковић.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да су  непријатна искуства из протеклих година, када смо се борили са поплавама и великим сњежним падавинама, показала да је у сваком граду и свакој регији неопходно имати организовану службу цивилне заштите.

„Када су нам се десиле поплаве 2014. године, иако на подручју града Источно Сарајево нисмо били директно угрожени, прогласили смо ванредно стање. У складу са својим могућностима, помагали смо угрожена подручја у људству и материјалним средствима. Припадници наше Територијалне ватрогасне јединице били су ангажовани на подручју Бијељине, гдје су се показали као велики професионалци и стручњаци, сви смо тада били поносни на оно што су учинили“, рекао је Лучић.

Лучић је подсјетио и на велике сњежне падавине које су овај крај задесиле 2012. године, када је било веома важно имати организоване службе и координисане активности.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Миле Међед каже да је систем заштите и спасавања у Републици Српској потребно подићи на виши ново, кроз законску регулативу, системско организовање и стручно оспособљавање.

„Постојеће недостатке које имамо у овој области могуће је отклонити доношењем новог закона, којим би све било прецизно дефинисано- обавезе, надлежности и расположива финансијска средства“, сматра Међед.

Међед каже да је Источно Сарајево једна од ријетких локалних самоуправа која редовно испуњава све планове и обавезе из ове области.