ЛУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „ХАЏИ СТАКА СКЕНДЕРОВА“

1509

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је данас у Источном Новом Сарајеву свечаном отварању изложбе „Хаџи Стака Скендерова“, коју организује Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске.

У оквиру изложбе представљен је и зборник радова „Хаџи Стака Скендерова и српска култура у БиХ“ који су настали у оквиру пројекта Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске – Стака Скендерова у српској културној историји.

Изложба је отворена у Источном Сарајеву, недалеко од мјеста гдје је Скендерова покренула своју прву Сарајевску дјевојачку школу „Свети Сава“ 1858. године у Сарајеву.

Пројекат је одобрило и финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Стака Скендерова потиче из старе породице Дамјановића /Петровића/ назване Скендеријашима према турском називу за Скадарски санџак одакле се ова породица доселила најприје у Комаран и Пријепоље почетком 19. века, а потом у Сарајево.

Цио свој живот Скендерова је посветила просвјетној дјелатности и тешкој борби за одржање првоосноване дјевојачке школе у БиХ у којој је била прва учитељица.

Свој вишедеценијски, повучен и готово аскетски живот Стака крунише одласком у Свету земљу на поклоњење Христовом гробу. У Јерусалиму је Скендерова и званично примила монашки ред мада је прије одласка на хаџилук живјела потпуно монашки.

За Хаџи Стаку Скендерову говорили су да је учитељица испред свог времена, а као прва књижевница у Сарајеву написала је дјело „Љетопис Босне“.