СОКОЛАЦ- Митрополит Хризостом освештао цркву на Јасику

1652

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас Цркву Усјековања главе Светог Јована Крститеља у селу Јасик, општина Соколац, у присуство многобројних вјерника.
Митрополит Хризостом је након свечаног чина освештања храма и икона служио прву Свету архијерејску литургију након устоличења на трон Митрополије дабробосанске, уз саслужење локалног свештенства.

„Кад један храм подгнемо и освештамо онда смо један дио земље одредили да буде жртвеник Господу и од данас ће се овдје служити света литургија, приносити бескрвна жртва за спасење сваког човјека и не само човјека него читаве творевине Божије. Црква је украс свијета, па нека тако и буде“, рекао је митрополит Хризостом.

Он је поздравио вјернике и захвалио породици Пандуревић, која је заједно са осталим вјерницима допринијела градњи храма.

Приватни предузетник и ктитор цркве Мирко Пандуревић данас је подијелио радост са својом породицом, пријатељима и вјеним народом због кумства Цркви Усјековања главе Светог Јована Крститеља у свом родном селу Јасик.

„Ово је мој срећан дан и изражавам велико задовољство што је изграђен храм, што је данас освештан и што је то учинио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, те што сам кумовао храму и проглашен ктитором“, рекао је Пандуревић.

Он је изразио наду да се тако осјећају и сви вјерници и његови пријатељи који су се данас окупили да дају свој допринос и Богу се помоле за свако добро, мир и срећу.

Најстарији мјештанин Јасика осамдесетједногодишњи Милош Пандуревић каже да је освештање цркве посебан дан, не само за осам мјештана, колико их данас живи у селу, него и за шире подручје са кога ће долазити вјерници на молитву.

„Прије рата је у селу живјело око 150 људи, али и данас многи повремено долазе. Лијепо је имати цркву у селу и асфалтни пут, али смо закаснили“, каже најстарији Пандуревић.

Он је увјерен је да је све ово требало урадити и прије 50 година, да би се фамилије Пандуревића и Каностревца заједно са својим комшијама, задржали на том простору.

Освештању цркве на Јасику присуствовали су представници политичког, друштвеног и привредног живота општине Соколац.