ЛУЧИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ УРУШАВАЊЕ НАШЕГ УНИВЕРЗИТЕТА

1333

„Противимо се сваком покушају урушавања Универзитета у Источном Сарајеву и тежњама да се студијски програми, који су већ лиценцирани на нашем универзитету,  ставе под окриље Универзитета у Бањој Луци и преселе у Требиње“, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, реагујући на вијест да ће сједиште студијског програма Медитеранска пољопривреда бити у Требињу, те да ће тај студијски програм бити стављен у оквире  Универзитета у Бањој Луци.

Лучић каже да је и у претходном периоду било покушаја да се поједини факултети и студијски програми измјесте из Источног Сарајева, те да се тим покушајима сваки пут одупирало. Лучић додаје да је интегрисани универзитет најрационалнији облик организације јавних високошколских установа

„Ове покушаје оцјењујемо као намјерe дисолуцијe Универзитета у Источном Сарајеву, јер у тренутку када се боримо за већи број уписаних студената на нашим факултетима, долази ова иницијатива која сигурно неће допринијети ни повећању броја студената, нити подизању квалитета образовања“, истакао је Лучић.

Лучић је нагласио да је током дана контактирао са великим бројем професора и студената који су изразили огорчење због ове иницијативе.

„У договору са градоначелником, ових дана организоваћемо хитан састанак са начелницима свих градских општина и ректором Универзитета у Источном Сарајеву, на којем ћемо тражити одговоре на одређена питања. Разумијемо настојања појединих локалних заједница, попут Требиња, да себи обезбиједе додатне развојне шансе, али нећемо дозволити да те активности иду на штету нашег града,  Универзитета у Источном Сарајеву, наших студената и наших грађана“, категоричан је Лучић.

На састанку ректора Универзитета у Бањој Луци Радослава Гајанина, ректора Универзитета у Источном Сарајеву Милана Кулића и градоначелника Требиња Мирка Ћурића, који је јуче одржан у Источном Сарајеву, одлучено је да Универзитет у Бањој Луци покрене поступак лиценцирања студијског програма Медитеранска пољопривреда.

Како је наведено током састанка, сједиште студијског програма Медитеранска пољопривреда биће у Требињу, а дјеловаће при Пољопривредном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Овај студијски програм је, како смо информисани, већ добио лиценцу на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву. Подсјећамо да у Требињу већ функционишу Академија ликовних умјетности и Факултет за производњу и менаџмент који дјелују у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву .