ЛУЧИЋ: РАСПОДЈЕЛА НОВЦА ЗА ПОМОЋ ЛОКАЛНИМ БУЏЕТИМА ВРШЕНА ПО СТРАНАЧКИМ КРИТЕРИЈУМИМА

916

Град Источно Сарајево оштећен је за око 330.000 КМ приликом расподјеле новца за помоћ локалним заједницама, који је Влада Републике Српске добила из кредитних средстава Међународног монетарног фонда, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић. Лучић је истакао да су ова средства распоређена без критеријума и на основу страначке припадности начелника и градоначелника у локалним заједницама.

„На састанку Савеза општина и градова Републике Српске усаглашен је приједлог расподјеле ових средстава општинама и градовима у Српској, који је требало да буде упућен Влади Републике Српске, међутим, оно што је касније урађено није у складу са тим  договором“, рекао је Лучић, додајући да је начин расподјеле средстава општинама и градовима договорен политички, на сједници Извршног комитета СНСД-а.

„Град Источно Сарајево, који остварује мјесечно око 550.000 КМ од поврата индиректних пореза, добио је само 226.000 КМ, док су општине и градови којима руководи  СНСД, добили много више него што им припада. Општина Угљевик добила је 100.000 КМ мање, општине Чајниче и Рудо добиле су по 50.000 КМ мање, док су општине Пале и Фоча добиле по 100.000 КМ више. Град Требиње, напримјер,  добио је чак 300.000 КМ више од прихода које иначе остварује по овом основу“, појаснио је Лучић.

Лучић сматра неприхватљивим да се расподјела заједничких средстава која припадају равноправно свим локалним заједницама и грађанима, врши тенденциозно и страначки.

 „Ако СНСД-ови представници  наставе овакву праксу неправедне расподјеле у локалним заједницама у Српској, врло брзо доћи ћемо у ситуацију да имамо градове првог, другог или трећег реда, односно, грађане првог, другог и трећег реда. Овакав начин расподјеле не иде на част никоме“, рекао је Лучић и затражио да Влада Републике Српске исправи учињене неправилности.

Лучић је нагласио да ће кредитна средства ММФ-а враћати сви грађани Републике Српске, те да због тога сви треба да имају и једнака права приликом расподјеле.