ЛУЧИЋ: РУКОВОДСТВО ТРЕБИЊА И БАЊАЛУЧКОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА СПРОВОДЕ АКТИВНОСТИ СУПРОТНЕ ЗАКОНУ

750

Иако смо у протеклом периоду јединствено реаговали на иницијативе из Требиња да се у том граду оснује студијски програм Медитеранска пољопривреда под окриљем Пољопривредног факултета у Бањалуци, свједочимо да се деструктивни поступци слабљења структуре Универзитета у Источном Сарајеву настављају. Актуелно руководство Требиња са представницима Универзитета у Бањој Луци наставља с активностима покретања овог студијског програма, рекао је данас предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, реагујући на договор са састанка градоначелника Требиња и декана Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Ресорни министар, на питање Скупштине града Источно Сарајево да се изјасни о овом проблему, обавијестио нас је недавно да бањалучки факултет не посједује лиценцу за извођење наставе на Медитеранској пољопривреди, те да се настава, након лиценцирања студијског програма, мора најприје изводити у сједишту факултета“, наводи Лучић.

Лучић поставља питање – како градоначелник Требиња и декан Пољопривредног факултета у Бањалуци могу да се понашају супротно овом мишљењу, супротно и Закону о високом образовању Републике Српске?

„Политичким званичницима у Требињу, али ни представницима бањалучког Универзитета, очигледно, та чињеница није важна. Они настављају с реализацијом овог политичко-научног пројекта.Универзитет у Источном Сарајеву предмет је политичке трговине актуелне власти која, зарад локалних партијских интереса, урушава и слаби везивно ткиво Источног Сарајева и његових становника“, нагласио је предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Лучић подсјећа да је тихо и без реакције прошла и иницијатива да у Требињу, под окриљем новог клиничког центра који ће се градити, буде отворено одјељење Медицинског факултета из Фоче. И то је, сматра Лучић, кидање тиква, растакање и слабљење Универзитета у Источном Сарајеву и још једна дислокација из сједишта.

„Нећу мирно посматрати и у тишини трпити ударце погубне за моје суграђане, за мој град. Универзитет у Источном Сарајеву градили смо под непријатељском паљбом од 1993. године, на предавања ишли су студенти у униформама Војске Републике Српске и враћали се на линије одбране Српског Сарајева и Отаџбине“, истакао је Лучић.

„Универзитет у Источном Сарајеву су градили и јачали Срби у Српском Сарајеву и за ову високообразовну установу везали су своје судбине. И ја сам, као и више од 16.000 мојих суграђана, дипломант и магистар Универзитета у Источном Сарајеву и то је част, али и обавеза свих нас да подигнемо глас, да се боримо против оваквог безумља“, закључио је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.