ЛУЧИЋ: ТРАГЕДИЈА ПОРОДИЦЕ ГАЛИНАЦ ПОДСЈЕЋАЊЕ ЗАШТО РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕ ТРЕБА ДА ИДЕ У НАТО

620

У име становника Источног Сарајева данас одајем почаст страдалим у НАТО бомбардовању, породици Галинац, али желим и да јасно изразим став сарајевских Срба да не треба да будемо дио НАТО савеза, јер оно што су нам прије 25 година урадили представници тог војног савеза довољан је разлог да НАТО никада не дође на просторе Републике Српске, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић на обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

„Град Источно Сарајево је у протеклом периоду издвајао средства за финансирање пореза и доприноса на лична примања сина погинулог члана породице Галинац и покушали смо да, колико смо били у могућности, помогнемо овој породици“, рекао је Лучић.

Лучић је подсјетио да је Градска управа протеклих година организовала различите трибине и предавања o теми НАТО бомбардовања, како би шира јавност била упозната о посљедицама коришћења осиромашеног уранијума приликом НАТО бомбардовања .

„Статистички подаци које имамо  указују да су наступиле озбиљне посљедице по здравље становништва у Републици Српској, које нису временски ограничене и које могу још дуго угрожавати здравље људи. Очекујемо од Владе Републике Српске да у сарадњи са Владом Србије, а у складу са иницијативама комисије која ову област обрађује, а коју предводи др Даница Грујичић, донесе одговарајуће мјере“, нагласио је Лучић, додајући да је и научно доказано да ће овдашње становништво  још дуго трпјети посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом, те да се тим проблемом бавио и др Славко Ждрале

„Градска управа Источно Сарајево је, у договору са начелницима општина и представницима ресорног министарства,издвојила 50. 000 КМ за израду пројекта споменика посвећеног жртвама НАТО бомбардовања. Очекујемо да нас подрже локалне закеднице које су биле погођене НАТО бомбардовањем, као и Влада Републике Српске“, истакао је Лучић.

Лучић је изразио наду да ће сљедеће године Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, 9. септембар, бити обиљежен и код новог спомен-обиљежја, које би требало да буде изграђено у једној од градских општина, о чему ће ускоро бити постигнут договор надлежних.