ВУКОВИЋ: ЖРТВЕ НИКАДА НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНЕ

543

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да је 9. септембар датум када сви морају да се присјете НАТО агресије на српске положаје, али и да се још једном освјежи сјећање на период 1995. године.

– Сјећајући се на тај период, морамо да учинимо све да се не забораве многе српске жртве, као и да се не заборави шта су нам у том вријеме урадили војни удари Алијансе у Републици Српској – нагласио је Вуковић.

Он додаје да још нису сигурни у ком формату ће бити организовано обиљежавање 9. септембра – Дан сјећања на жртве бомбардовања због епидемиолошких мјерама које на неки начин ограничавају организацију бројних датума и догађаја који су важни за српски народ.

– Имамо позив од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске који подразумијева да посјетимо гроб Радмиле и Раденка Галинац, првих жртава НАТО бомбардовања учињене 1995. године – навео је Вуковић.

Он је подсјетио да је на сједници Скупштине Града Источно Сарајево донесен закључак да се у оквиру кредитних средстава и одлуке о задужењу издвоје средства у износу од 50.000 КМ за израду идејног рјешења пројектне документације за изградњу адекватног споменика цивилним и војним жртвама НАТО бомбардовања.

– Надам се да ћемо ускоро расписати јавну процедуру и да ће споменик бити изграђен на прикладном мјесту. Још није усаглашена тачна локација, али на нивоу свих општина договорено је да то треба да буде урбана средина неке од општина са подручја града Источно Сарајево – истакао је Вуковић.

У злочиначком НАТО бомбардовање Републике Српске, које је почело 30. августа 1995. године у 2.12 часова и трајало до 14. септембра, страдало је више од стотину недужних цивила. На положаје Војске Републике Српске, НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, 28. августа 1995. године, за коју су оптужени Срби иако је у извјештају независне комисије из тог периода наведено да „не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја“, што је потврдио лично и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту прошле године, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

Тај датум одабран је у знак сјећања на дан када су у НАТО бомбардовању убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац из насеља Грлица, у Војковићима. Брат и сестра Галинац били су међу првим жртвама НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту у насељу Семизовац, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

/Срна/