ЛУЧИЋ: ВРАТИТИ ИМОВИНУ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ!

1219

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић позвао је грађане Источног Сарајева да у што већем броју присуствују великом молебану који ће, у знак подршке Српској православној цркви и православним вјерницима у Црној Гори, бити одржан у недјељу, 16. фебруара, у 18 часова на Тргу  Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

Лучић, који је присуствовао организационом састанку у општини Источна Илиџа, рекао је да подржава напоре грађана и вјерника у Црној Гори да се изборе за своја права и права Цркве, кад је ријеч о исповиједању вјере и имовини.

„Позивам грађане Источног Сарајева да се у недјељу придруже вјерницима у литијама, које ће кренути из четири цркве са подручја Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева, а потом се састати на Тргу Републике Србије. Из нашег града, заједнички, упутићемо поруку православном народу у Црној Гори да подржавамо њихове напоре у борби за остваривање основних права, али и очување вјере и идентитета“, истакао је Лучић.

Лучић сматра да се дио позитивне енергије, која је створена због дешавања у Црној Гори, треба усмјерити и на остваривање права Митрополије дабробосанске, како би, коначно, Српској православној цркви била враћена имовина у Сарајеву која јој је одузета у току и послије Другог свјетског рата.

„Представници Срба у заједничким институцијама, првенствено Парламенту БиХ, коначно, треба да се озбиљно позабаве тим питањем, јер је несхватљиво да је СПЦ једина вјерска заједница која ни након толико година, није успјела да врати своју имовину. Исламска вјерска заједница, с друге стране, успјела је да врати сву своју имовину, док су остале вјерске заједнице вратиле већи дио имовине“, рекао је Лучић.

Лучић је позвао надлежне да што прије приступе рјешавању овог проблема и да престану са избјегавањем ових питања.

„До сада се надлежност и одговорност за овај проблем увијек пребацивала са једне федералне институције на другу. Нема оправдања за такво понашање, тим прије што се пронашао начин да се исламској заједници врати њена имовина на подручју цијеле БиХ“, нагласио је Лучић, подсјећајући да СПЦ има изузетно вриједну имовину на атрактивним локацијама у Сарајеву.

Лучић је нагласио да су објекти и имовина Српске православне цркве у Сарајеву доказ постојања српског православног народа на овим просторима, те да то питање не смије да буде занемарено.

У годинама послије Другог свјетског рата, тадашње власти одузеле су и национализовале 30-ак стамбених кућа у Сарајеву са око 6.400 метара квадратних, пет стамбено-пословних зграда са око 11.500 метара квадратних, велики број пословних простора са око 1.500 метара квадратних и око 50.000 метара квадратних земљишта.

Одузета је и зграда Богословије, са око 3.000 метара квадратних, у којој се тренутно налази Економски факултет Универзитета у Сарајеву, која још није враћена СПЦ, иако је одлука о томе донесена још прије одбрамбено-отаџбинског рата.

Посјећамо да је и земљиште на којем су изграђене двије зграде за потребе највиших институција БиХ, те дио хотела „Холидеј ин“ – око 18.500 метара квадратних – до 1941. године било у власништву СПЦ.